FN: Verden er på vej mod en katastrofal temperaturstigning

FNs meteorologer ser en 1-til-5 risiko for, at verden når op over 1,5 graders temperaturstigning i 2024.

Børn køler ned i et stort springvand i den sydfranske by Nice i juni 2020, da store dele af Frankrig var ramt af hedebølge. 2020 blev det varmeste år, der er målt i Frankrig, siden målingerne begyndte i 1900. Inden da var det 2018, der var det varmeste år. (Arkivfoto) Valery Hache/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år var et af de tre varmeste år, der nogensinde er målt.

Det bekræfter Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) torsdag.

Gennemsnitstemperaturen i verden lå 1,2 grader over den temperatur, som verden oplevede før den industrielle revolution i slutningen af 1800-tallet.

Gennemsnitstemperaturen for hele året lå på 14,9 grader globalt.

Det er stort set det samme, som der er målt i 2016 og 2019, viser data, der er indsamlet af meteorologiske institutter i Europa, USA, Japan og Storbritannien.

FNs generalsekretær, António Guterres, peger på, at alle verdens regioner har oplevet usædvanligt ekstremt vejr. Og det kan blive værre, advarer han.

»Vi har kurs mod en katastrofal temperaturstigning på tre til fem grader i dette århundrede,« siger han og opfordrer samtidig alle lande til at gøre klima til topprioritet.

Verdens lande indgik i 2015 en fælles klimaaftale på et topmøde i Paris.

Målet i aftalen er frem til 2050 at holde stigningen i den globale temperatur under to grader i forhold til niveauet fra før industrialiseringen.

Landene skal dog stræbe efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

WMO mener, at risikoen for, at verden når op over 1,5 graders stigning i 2024, er omkring en ud af fem.

I sidste uge målte EU-klimatjenesten Copernicus Climate Change ligeledes 2020 som et af de varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.

De usædvanligt høje temperaturer i hele 2020 blev registreret på trods af vejrfænomenet La Niña. Det har normalt har en kølende effekt på de globale temperaturer.

Det var først i slutningen af året, at La Niña formåede at køle kloden lidt ned.

Det gør ifølge eksperter varmerekorden endnu mere bemærkelsesværdig.

»Det er et tydeligt tegn på, at de globale påvirkninger fra menneskeskabte klimaforandringer nu er lige så kraftige som naturkræfterne,« siger WMO-chef Petteri Taalas.

»Drivhusgasser i atmosfæren er fortsat på rekordniveauer. Og kuldioxids lange levetid - den vigtigste gas - betyder, at planeten fortsat vil blive varmere,« lyder den dystre prognose fra Taalas.

/ritzau/dpa