FN ventes at få større rolle i Irak

USA og Storbritannien presser FN til større rolle i Irak, og resolutionsudkast i FN's Sikkerhedsråd vil pålægge organisationen en stor indsats, men FN tøver.

Ruslands signalerede torsdag, at det vil støtte et amerikansk-britisk udkast til en resolution, som vil give FN en udvidet rolle i Irak, hvorved det synes næsten givet, at resolutionen vil blive vedtaget.

- Jeg synes, at det i det store og hele er et godt udkast. Det kan selvfølgelig blive nødvendigt med mere arbejde på det, men jeg ser ingen fundamentale problemer, sagde den russiske FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin til journalister-

Udkastet, som onsdag cirkulerede rundt mellem Sikkerhedsrådets 15 medlemslande, opfordrer til en større opgradering af FN's hjælpemission i Irak, UNAMI, samt en forlængelse af missionens mandat for yderligere et år. Flere diplomater venter, at resolutionen vil blive vedtaget i næste uge.

FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, er under pres fra USA til at gøre FN mere synlig i Irak, og han sagde i juni, at han ville overveje det.

FN har en lille mission i Irak, som har hjulpet med at organisere valg, fremme national dialog og støtte til at etablere politiske institutioner.

Mandatet vil autorisere FN til bl.a. at fremme "regional dialog", herunder spørgsmål om grænsesikkerhed, energi og flygtninge.

/ritzau/