FN under pres for større indsats i Irak

USA og Storbritannien presser FN til større rolle i Irak, og resolutionsudkast i FN's Sikkerhedsråd vil pålægge organisationen en stor indsats, men FN tøver.

USA lægger pres på FN for at få verdensorganisationen til at påtage sig et større ansvar i Irak, men det modtages ikke uden videre med begejstring af FN's generalsekretær.

Sent onsdag cirkulerede et udkast til en ny FN-resolution, som vil udvide FN's mandat i Irak og bl.a. pålægge organisationen et større ansvar for at sikre national forsoning.

FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, er under pres fra USA til at gøre FN mere synlig i Irak, og han sagde i juni, at han ville overveje det.

FN har en lille mission i Irak, som har hjulpet med at organisere valg, fremme national dialog og støtte til at etablere politiske institutioner.

FN's mandat udløber den 10. august, og Sikkerhedsrådet skal de kommende dage diskutere det seneste resolutionsudkast, der kommer fra den britiske FN-delegation, tilsyneladende i forståelse med USA.

Resolutionsteksten, som nyhedsbureauet AP har haft lejlighed til at læse, vil forlænge FN's mandat i et år og autorisere organisationen til bl.a. at fremme "regional dialog", herunder spørgsmål om grænsesikkerhed, energi og flygtninge.

/ritzau/