FN udvider sultkatastrofen i Somalia

Sultkatastrofen i det østafrikanske land, Somalia, har bredt sig til tre nye områder i den sydlige del.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sultkatastrofen breder sig i det sydlige Somalia, hvor FN's nødhjælpsorganisation nu erklærer hungersnød i endnu tre områder i det tørkeramte afrikanske land.

Grainne Molony, der er leder af FN's enhed for fødevaresikkerhed, slår alarm.

- Hungersnøden er nu et faktum. De tre ramte områder er Afgoye-korridorens flygtningebosættelse, Mogadishus flygtningesamfund i alle hovedstadens syv distrikter, og Balaad- og Adale-distrikterne i det centrale Shabelle, siger Molony.

Tørkekatastrofen i Afrika er så alvorlig, at hele det sydlige Somalia ventes at blive ramt af hungersnød, efterhånden som krisen i området forværres i 2011.

I en rapport, der er udarbejdet til de lande, som sender hjælp til landet, skriver FN's paraplyorganisation OCHA, at krisen i det sydlige Somalia efter alt at dømme vil fortsætte med at blive forværret resten af 2011.

I to områder er der allerede erklæret hungersnød. Det drejer sig om provinsen Bakool og områder omkring den nedre del af Shabelle-floden. Yderligere tre områder i landet blev så onsdag omfattet af hungerkatastrofen.

Landet har flere gange været ramt af tørke i de seneste år, mens konflikterne i landet har gjort det yderst vanskeligt for nødhjælpsorganisationerne at få adgang til den sydlige del af landet.

I det sydlige Somalia er det den al-Qaeda-relaterede gruppe al-Shabaab, som har kontrollen.

Hidtil har gruppen nægtet nødhjælpsorganisationer adgang ved at beskylde dem for at være vestlige spioner og kristne korsfarere.

For nylig har al-Shabaab dog tilladt begrænset adgang, men både USA og FN kræver garantier, så hjælpen ikke bliver forhindret i at nå frem.

Siden er FN's fødevareprogram, WFP, dog begyndt at sende mad til de sultende i landet via en luftbro fra Kenyas hovedstad, Nairobi.

/ritzau/AFP