FN udpeger klimapanelets dommere

Det bliver op til den internationale sammenslutning af videnskabelige selskaber at bedømme FNs klimapanel IPCC, efter der er blevet rejst tvivl om panelets arbejde.

Det bliver op til den internationale sammenslutning af videnskabelige selskaber at bedømme FNs klimapanel IPCC, efter der er blevet rejst tvivl om panelets arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Balibouse
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN har sat navn på den organisation, der skal gå det internationale klimapanel IPCCs seneste rapport efter i sømmene, efter det er kommet frem, at rapporten indeholder en række tvivlsomme oplysninger.

Af den 3.000 sider store Fourth Assessment Report fra IPCC fra 2007 fremgår, at menneskelige aktiviteter bidrager til den globale opvarmning, og rapporten danner grundlaget for den internationale politiske arbejde med at indgå globale klimaaftaler.

Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon bliver det op til det såkaldte InterAcademy Council (IAC) at gennemgå IPCCs arbejde og metoder.

Læs også: FNs klimachef nægter at trække sig

IAC er en international sammenslutning af nationale, videnskabelige selskaber.

- Lad mig gøre en ting klart. Truslen fra klimaforandringer er reel. Ingen af de beskyldninger (mod IPCC, red.), der har været fremme i medierne, ændrer den grundlæggende videnskabelige konsensus om klimaforandringer. De ændrer heller ikke ved vigtigheden af IPCCs arbejde, sagde generalsekretæren i går.

IPCC er bl.a. blevet kritiseret for i rapporten fra 2007 at viderebringe oplysninger om afsmeltning af gletsjere i Himalayabjergene, der ikke er tilstrækkelig videnskabeligt dokumenteret. På samme måde når rapporten fejlagtigt frem til, at over halvdelen af Holland ligger under havets overflade, ligesom der er blevet rejst tvivl om nogle af panelets beregninger.

Klimapanelet er ved at forberede arbejdet til en fjerde klimarapport, der bliver offentliggjort i 2014.

IACs arbejde vil blive ledet af organisationens to formænd, Robbert Dijkgraaf fra videnskabernes selskab i Holland, og Lu Yongxiang, der er præsident for videnskabernes selskab i Kina.

Robbert Dijkgraaf sagde i går, at IAC vil forsøge at sikre, at "landene får videnskabeligt funderede råd (fra IPCC, red.), således at lande og borgere kan tage informerede valg".

De forskere, der bliver udvalgt til arbejdet, skal gøre det frivilligt og uden løn.