FN: Trumps indrejseforbud strider mod folkeretten: »Det er ondsindet«

Indrejseforbud rettet mod borgere fra syv lande er ondsindet og ulovligt, siger FN's menneskeretschef.

Diskrimination mod mennesker alene på baggrund af deres nationalitet er i strid med folkeretten, siger FN om det amerikanske indrejseforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: REBECCA COOK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genève. Diskrimination mod mennesker alene på baggrund af deres nationalitet er i strid med folkeretten.

Det fastslår FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al Hussein, med henvisning til det indrejseforbud, USA's nye præsident har indført.

- Diskrimination alene på nationalitet er ulovligt ifølge menneskeretlige love, lyder det i en meddelelse fra Zeid Ra'ad al Husseins kontor.

- Det amerikanske forbud er også ondsindet og spilder ressourcer, som der er brug for i ordentlig terrorbekæmpelse, hedder det videre i meddelelsen på Twitter.

Præsident Donald Trump underskrev fredag aften et dekret, der blandt andet betyder et midlertidigt indrejseforbud for statsborgere fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

I løbet af weekenden skabte de nye bestemmelser stor forvirring i USA's lufthavne.

Først søndag aften fastslog det amerikanske ministerium for indenlandsk sikkerhed, at personer med opholdstilladelse i USA kan få lov at rejse ind, efter at de har været igennem et ekstra sikkerhedstjek.

Titusindvis af demonstranter i USA har protesteret mod indrejseforbuddet, der også har fået kritik fra en række lande.

Dekretet fra Det Hvide Hus indebærer også et midlertidigt stop for flygtninge i mindst 120 dage.

De to FN-organer, der har mest at gøre med flygtninge - FNs flygtningeagentur (UNHCR) og den Internationale Organisation for Migration (IOM) - udsendte lørdag en meddelelse, hvor de dog ikke kommenterede indrejseforbuddet eller flygtningestoppet direkte.

I stedet opfordrede UNHCR og IOM de amerikanske myndigheder til at ?fortsætte deres stærke lederrolle og lange tradition for at beskytte dem, der flygter fra konflikt og forfølgelse?.

De lovede også, at de vil "engagere sig aktivt og konstruktivt med den amerikanske regering for at beskytte dem, der har mest brug for det", skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuters