FN: Syrisk angreb på nødhjælpskonvoj var nøje planlagt

FN siger, begge parter i slaget om Aleppo brød menneskerettighederne. Nødhjælpskonvoj blev bevidst angrebet.

Carla del Ponte, Member of the Independent Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic, speaks to the media about the Independent Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic, during a press conference, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 01 March 2017. EPA/MARTIAL TREZZINI Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIAL TREZZINI

Efterårets og vinterens kampe i Aleppo har ikke alene efterladt en by i ruiner.

Kampene har også betydet forfærdelige overgreb på menneskerettighederne, lyder det onsdag i en FN-støttet undersøgelse.

Blandt uhyrlighederne var et angreb på en nødhjælpskonvoj 19. september 2016 i udkanten af Aleppo, provinsen Urem al-Kubra.

Ifølge FN's kommissions undersøgelse blev angrebet på konvojen, der dræbte mindst ti nødhjælpsarbejdere, udført med fuldt overlæg.

»De syriske luftstyrker havde en humanitær nødhjælpskonvoj som mål i det ydre Aleppo«.

»Det var nøje planlagt og hensynsløst udført«, lyder det.

En anden selvstændig FN-undersøgelse sagde i december, at den ikke var i stand til at placere skylden for angrebet, der tvang nødhjælpsgrupper til for en stund at stoppe den livsnødvendige nødhjælp.

I den fremlagte FN-undersøgelse onsdag lyder det også, at der er blevet kastet bomber med klorin i det østlige Aleppo i 2016, og at menneskerettighederne blev brudt på begge sider af konflikten i kampen om Aleppo.

Selv den aftale, der blev lavet mellem rivaliserende grupper om at evakuere indbyggere i Aleppo efter den fem måneder lange belejring, var et brud på menneskerettighederne.

»Forbrydelsen var den tvungne flytning af den civile befolkning«, lyder det i undersøgelsen.