FN sylter fredsbevarende styrkers seksuelle overgreb

En intern FN-rapport afslører, at FN undlader at gribe ind over for fredsbevarende styrkers seksuelle overgreb på civilbefolkningen i en række lande.

Arkiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOGAN ABASSI/ MINUSTAH/ HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hidtil ukendt intern rapport fra FN retter kritik mod, at FN undlader at gribe ind over for fredsbevarende styrkers seksuelle overgreb på civilbefolkningen i Haiti og en række afrikanske lande, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er til stor skade for de berørte mennesker og for FNs troværdighed, lyder det i rapporten, som er blevet lækket til pressen via den internationale hjælpeorganisation Aids-free World.

Rapporten er i 2013 blevet bestilt af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, og rapporterer om »ret åbenlyse tilfælde af seksuelle overgreb, der hverken er blevet registreret eller undersøgt«.

Overgrebene er begået af medlemmer af samtlige de fredsbevarende styrker, som eksperterne undersøgte i Den Demokratiske Republik Congo, Sydsudan, Liberia og Haiti.

I rapporten fremgår det dog, at med 60 formelle anklager og 300.000 udstationerede FN-soldater er tallet forholdsvist lille, men det kan dog dække over et mørketal.

Overgrebene udgør den største risiko for organisationens fredsbevarende indsats verden over, står der ydermere i rapporten.

Fredsbevarende soldaters overgreb på civilbefolkninger er ikke noget nyt fænomen og et meget ømt punkt for FN. I 2006 blev FN-soldater i det vestafrikanske land Liberia samt i Haiti anklaget for at tvinge piger til at give seksuelle ydelser i bytte for mad, og i 2008 konstaterede en undersøgelse fra den internationale hjælpeorganisation Red Barnet, at FN-soldater havde voldtaget piger ned til 13 år, skriver Kristeligt Dagblad.