FN sylter fredsbevarende styrkers seksuelle overgreb

En intern FN-rapport afslører, at FN undlader at gribe ind over for fredsbevarende styrkers seksuelle overgreb på civilbefolkningen i en række lande.

Arkiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOGAN ABASSI/ MINUSTAH/ HO

En hidtil ukendt intern rapport fra FN retter kritik mod, at FN undlader at gribe ind over for fredsbevarende styrkers seksuelle overgreb på civilbefolkningen i Haiti og en række afrikanske lande, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er til stor skade for de berørte mennesker og for FNs troværdighed, lyder det i rapporten, som er blevet lækket til pressen via den internationale hjælpeorganisation Aids-free World.

Rapporten er i 2013 blevet bestilt af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, og rapporterer om »ret åbenlyse tilfælde af seksuelle overgreb, der hverken er blevet registreret eller undersøgt«.

Overgrebene er begået af medlemmer af samtlige de fredsbevarende styrker, som eksperterne undersøgte i Den Demokratiske Republik Congo, Sydsudan, Liberia og Haiti.

I rapporten fremgår det dog, at med 60 formelle anklager og 300.000 udstationerede FN-soldater er tallet forholdsvist lille, men det kan dog dække over et mørketal.

Overgrebene udgør den største risiko for organisationens fredsbevarende indsats verden over, står der ydermere i rapporten.

Fredsbevarende soldaters overgreb på civilbefolkninger er ikke noget nyt fænomen og et meget ømt punkt for FN. I 2006 blev FN-soldater i det vestafrikanske land Liberia samt i Haiti anklaget for at tvinge piger til at give seksuelle ydelser i bytte for mad, og i 2008 konstaterede en undersøgelse fra den internationale hjælpeorganisation Red Barnet, at FN-soldater havde voldtaget piger ned til 13 år, skriver Kristeligt Dagblad.