FN svinger på ny pisk med sanktioner over for Nordkorea

Olieleverancer til Nordkorea vil blive ramt af nye sanktioner. Nordkoreanske arbejdere i udlandet skal hjem.

Olieleverancer til Nordkorea vil blive ramt af nye sanktioner. Nordkoreanske arbejdere i udlandet skal hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN's Sikkerhedsråd vedtager nye skrappe sanktioner over for Nordkorea. Det sker efter regimets seneste forsøg med en langtrækkende raket, som det hævder kan ramme USA.

Sikkerhedsrådets vedtagelse er enstemmig.

De nye sanktioner vil lukke for en del af olieleverancerne til Nordkorea. De er vitale for regimets raket- og atomprogram.

Nordkoreanere, der arbejder i udlandet, vil få pligt til at vende hjem inden for to år.

Med resolutionen forsøger man at bremse næsten 90 procent af de raffinerede olieprodukter, som eksporteres til Nordkorea. Man vil årligt fratage Pyongyang 500.000 tønder af disse produkter.

Resolutionsteksten var fremlagt af USA, og i den hedder det videre, at der skal kappes fire millioner tønder råolie om året til Nordkorea.

Den amerikanske regering har i særlig grad appelleret til Kina om at begrænse olieeksporten til nabolandet.

Det nordkoreanske styre meddelte 29. november, at det med held havde afprøvet en ny interkontinental raket. Her blev det hævdet, at man havde nået et "gennembrud" og fra nu af ville være i stand til at ramme USA.

- Resolutionen sender det utvetydige budskab til Pyongyang, at mere trods vil være en invitation til mere straf og isolering, siger USA's FN-ambassadør, Nikki Haley.

FN's Sikkerhedsråd har allerede i flere omgange pålagt Nordkorea sanktioner for gentagne raketaffyringer og atomprøvesprængninger.

Nordkorea har indtil videre valgt at ignorere kravene fra FN's Sikkerhedsråd.

Ved at begrænse nordkoreanske arbejderes mulighed at søge beskæftigelse i udlandet håber man på, at præsident Kim Jong-un fratages økonomiske midler til at udvikle raketter og atomvåben.

De mange tusinde nordkoreanske arbejdere i udlandet sender størstedelen af den hårde valuta, som de indtjener, hjem til Nordkorea.

/ritzau/Reuters