FN-styrke i Sydsudan styrkes med 4000 østafrikanske soldater

Sydsudans regering er gået med til at forstærke den fredsbevarende FN-styrke med regional styrke på 4000 mand.

Tusindvis af civile søgte tilflugt ved FN's lejre i Sydsudan under urolighederne i juli. (Arkivfoto) Scanpix/Charles Atiki Lomodong Fold sammen
Læs mere

Juba. Sydsudans præsident, Salva Kiir, har accepteret at lade en regional styrke blive indsat i landet som støtte for FN-styrken UNMISS.

Den regionale styrke bidrager med 4000 fredsbevarende soldater til den i forvejen 13.000 mand store FN-styrke i Sydsudan.

- Overgangsregeringen giver sit samtykke til indsættelsen af den regionale styrke, hedder det i en fælles udtalelse fra Sydsudans regering og FN.

Lørdag opfordrede FN's Sikkerhedsråd samlet til, at Sydsudan droppede modstanden mod at forstærke de fredsbevarende styrker.

Præsident Kiir har hidtil modsat sig indsættelsen af soldater fra andre østafrikanske lande, fordi det ville krænke den nationale suverænitet og være en "interventionsstyrke", har han sagt.

FN-styrken i Sydsudan har fået kritik for ikke at have formået at beskytte civilbefolkningen, da der igen blussede kampe op omkring hovedstaden Juba i juli.

Blandt andet er der anklager om, at civile blev voldtaget, efter de havde søgt tilflugt lige udenfor FN's lejre.

Sikkerhedsrådet godkendte indsættelsen af de 4000 ekstra fredsbevarende soldater og truede præsident Kiir med, at hans regering ville blive ramt af en våbenembargo, hvis den ikke samarbejdede.

/ritzau/AFP