FN-soldater skamferer hulemalerier

FN-soldater har ødelagt en lang række forhistoriske hule- og klippemalerier i Vestsahara med graffiti. Ødelæggelserne fandt også sted, mens FN-operationen var under dansk ledelse.

FN-soldater har overmalet forhistoriske klippemalerier flere steder i Vestsahara med graffiti. Der er klippe- og hulemalerier flere steder i Vestsahara, der er cirka seks gange større end Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flicr.com

Fredsbevarende FN-soldater er i gang med at ødelægge forhistoriske hule- og klippemalerier i Vestsahara i det nordvestlige Afrika.

Soldaterne fra FN-operationen MINURSO har overmalet en lang række op til 6.000 år gamle klippemalerier, der forestiller giraffer, bøfler og elefanter, der dengang også levede i Nordafrika.

Soldaterne bruger enten kulstykker eller spraydåser. Det bliver dokumenteret i ord og billeder i en ny rapport fra engelske og spanske forskere. I rapporten skriver de bl.a., at »det er tydeligt, at MINURSO-personale har spillet en betydelig rolle i ødelæggelsen af arkæologiske steder«, og at »personalet har deltaget i systematiske ødelæggelser af arkæologisk vigtige steder over et stort område«.

»Det ser i dag ud til at være almindelig praksis, når MINURSO-medarbejdere besøger steder med klippemalerier,« konstaterer forskerne i rapporten.

Rapporten konkluderer også, at »forekomsten af graffiti er vokset voldsomt« siden 2002. Altså mens generalmajor Kurt Mosgaard fra Jydske Dragonregiment fra 2005 til 2007 var chef for FN-styrkerne i Vestsahara.

Kurt Mosgaard oplyser, at han indskærpede over for MINURSO-soldaterne, at de ikke måtte overmale malerierne.

»Jeg så ikke noget, mens jeg var der. Men jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at det skete alligevel. Området er stort, og jeg havde en stab på over 250 mand,« siger han.

En af forskerne, Joaquim Soler fra Girona-universitetet i Spanien, siger til Berlingske Tidende, at graffitien er »virkelig, virkelig slem«.

»Der bliver ofte brugt blå og hvide farver. Nogle af overmalingerne er flere meter brede. Det er muligt at fjerne, men det vil tage tid og koste mange penge,« siger han.

Sagen er pinlig for MINURSO og dermed FN. Den nuværende chef for MINURSO, Julian Harston, beklager da også og siger, at der vil blive »taget affære« over for de soldater, der ødelægger Vestsaharas kulturarv.

Hjemsendes i unåde
MINURSO er i gang med at identificere de pågældende soldater, der ofte har efterladt deres navn på væggene som såkaldte tags. F.eks. står der »Capt. Isaac was here« dateret 12. august 2007. Når de bliver identificeret, vil de blive hjemsendt med besked om, at de ikke kan arbejde for FN igen.

Der er foreløbig blevet registreret FN-graffiti på tre arkæologiske steder i Vestsahara. Bl.a. i Lajuad i den sydlige del af landet.

FN kom til Vestsahara i 1991 for at overvåge en våbenhvile mellem Marokko og oprørsbevægelsen POLISARIO. Vestsahara var tidligere kendt som Spansk Sahara, og da spanierne i 1975 forlod området, indledte POLISARIO en frihedskamp mod marokkanske tropper, der indvaderede området.

MINURSO-styrken består primært af soldater fra Rusland, Frankrig, Malaysia, Ghana og Egypten.