FN ser katastrofal kløft i kampen mod global opvarmning

Rapport advarer om dræbende hedebølger, superstorme og stigende verdenshave.

Drivhusgasser sætter ny rekord med rasende fart. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRIK STOLLARZ

FN siger, at der er en »katastrofal« kløft mellem landenes løfter om at reducere drivhusgasser og den nødvendige handling for at få nedbragt den globale opvarmning.

»Selv hvis de afgivne løfter bliver holdt for at holde den globale temperaturstigning »et stykke under« to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau, så vil der ske en temperaturstigning i verden på tre grader celsius, hvilket vil udløse dræbende hedebølger, superstorme og stigende verdenshave,« siger FN's miljøorgan i en årlig rapport om udslippet af drivhusgasser.

»Regeringer og den private sektor samt civilsamfundet må sammen bygge broer over den katastrofale kløft,« siger Eric Solheim fra FN-organet.

Michel Jarraud fra Verdens Meteorologiske Organisation. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI.

En ny FN-rapport viste mandag, at koncentrationen af kuldioxid, CO2, i atmosfæren har nået en ny rekordhøjde. FN advarer i rapporten om, at det er nødvendigt med drastisk handling, hvis de fastsatte mål i Paris-klimaaftalen skal nås.

»Koncentrationen af kuldioxid i atmosfæren steg med rekordfart i 2016,« lyder det fra Verdens Meteorologiske Organisation.

Rapporten viser, at de globale gennemsnitskoncentrationer af CO2 nåede op på 403,3 dele per million i 2016, hvor den var på 400,00 ppm året før.

Baggrunden for stigningen er ifølge rapporten en kombination af menneskelige aktiviteter og indvirkning fra El Niño.

Vejrfænomenet El Niño optræder med ujævne mellemrum og skyldes usædvanligt varmt overfladevand i Stillehavet ud for Sydamerika. Dette skaber omfattende ændringer i vejrmønsteret fra Amerika og helt til Afrika.

/ritzau/AFP