FN sender 4000 FN-soldater til Sydsudan

FN-missionen vil finde sted selv om regeringen i Sydsudan er imod den.

Arkivfoto: FN's Sikkerhedsråd har givet bemyndigelse til, at der sendes en styrke på 4000 mand til Sydsudans hovedstad på fredsmission. Resolutionen er udarbejdet af USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA LOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN's Sikkerhedsråd har givet bemyndigelse til, at der sendes en styrke på 4000 mand til Sydsudans hovedstad på fredsmission.

FN-missionen finder sted, selv om regeringen i Sydsudan er imod den.

Resolutionen er udarbejdet af USA og er en reaktion på voldsomme kampe, som har kostet flere hundrede menneskeliv i hovedstaden Juba i den seneste tid.

FN-missionen i Sydsudan, Unmiss, er blevet stærkt kritiseret for ikke at have beskyttet civile, da FN's anlæg blev angrebet i sidste måned.

Resolutionen indebærer, at yderligere 4000 nye fredssoldater fra afrikanske lande skal sendes til det urohærgede land. Dermed vil FN-missionen består af 17.000 mand.

Regeringen omkring præsident Salva Kiir er kritisk over for det nye mandat, hvilket øger risikoen for direkte sammenstød mellem landets regeringsstyrker og FN-soldaterne.

Den nye resolution omfatter ikke en våbenembargo, som amerikanske politikere har krævet, men FN truer med en mulig embargo.

Under flere års borgerkrig underskrev Kiir og oprørslederen Riek Machar en fredsaftale i august 2015, som indebar at Machar skulle være vicepræsident.

Men aftalen brød sammen i juli og hundredvis af mennesker blev dræbt under nye sammenstød før en ny aftale blev underskrevet i august.

Siden er over 70.000 mennesker flygtet over grænsen til Uganda, viser tal fra FN.

Titusinder er dræbt og 2,5 millioner er drevet på flugt i borgerkrigen, som brød ud i 2013. Over seks millioner mennesker i området er afhængige af nødhjælp.

/ritzau/Reuters