FN-sanktioner mod Elfenbenskystens Gbagbo

Uroligheder ved at komme ud af kontrol. Enighed i FN's Sikkerhedsråd om sanktioner mod præsidenten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset på den mangeårige magthaver i Elfenbenskysten Laurent Gbagbo blev onsdag øget væsentligt. Styrker, der er loyale over for hans rival Alassane Ouattara, indtog landets hovedstad, Yamoussoukro.

Desuden besluttede FN's Sikkerhedsråd onsdag at indføre sanktioner mod Gbagbo fem måneder efter, at han tabte præsidentvalget til Ouattara.

Samtlige 15 lande i Sikkerhedsrådet stemte for sanktionerne mod Gbagbo. Tiltagene omfatter udrejseforbud samt indefrysning af Gbagbos aktiver. Hans kone Simone samt tre af Gbagbos nærmeste rådgivere er også omfattet af sanktionerne.

Gbagbo har nægtet af fratræde posten som præsident, selv om stort set alle lande er enige om, at han tabte valget i november sidste år.

Efter at have indtaget hovedstaden fortsætter Ouattaras styrker med hurtigt at rykke sydpå i et forsøg på at vinde kontrol over landet.

Beboere i landets politiske hovedstad fortæller om jubelscener i gaderne. De siger, at Ouattaras Republikanske Styrkers hær på tredje dag har kontrol med byen efter en totaloffensiv.

Ouattaras styrker har også erobret en by 130 kilometer nord for San Pedro, som er verdens største udskibningshavn for kakaobønner.

I den kommercielle hovedstad Abidjan hastede indbyggere hjem i panik, mens spændingen stiger. Laurent Gbagbo styrker sin hær ved at rekruttere unge mennesker og kampen om præsidentposten er tæt på at udvikle sig til en borgerkrig.

Gbagbo nægter at fraskrive sig magten i Elfenbenskysten og siger, at valgsvindel var årsagen til, at hans rival Alassane Ouattara, som støttes af det internationale samfund, vandt præsidentvalget i efteråret 2010.

Op til afstemningen i FN's Sikkerhedsråd præsenterede Frankrig et forslag, som meget klart opfordrede Gbagbo til at træde tilbage.

/ritzau/AFP