FN roser Danmark for støtte til glemte flygtninge

En stor del af Danmarks samlede støtte til FNs Flygtningehøjkommissariat går til flygtningekriser i Mali, Den Centralafrikanske Republik og Sydsudan. Og det høster bifald i FN.

epa04045607 A photo made available on 28 January 2014, shows South Sudanese refugees who fled the violence in their country gathering near their tent at a camp run by the Sudanese Red Crescent, in the western part of the state of the White Nile, Sudan, 27 January 2014. According to UN refugee agency (UNHCR), 10, 000 people have crossed into Sudan's South and West Kordofan states. The Sudanese government has registered 1, 371 of them as refugees while the rest are mostly nomads. More than 86, 000 South Sudanese have crossed into neighboring countries since conflict erupted in mid-December, and are expected to exceed 100, 000 by the end of January. EPA/STR Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN: Mange store og yderst blodige konflikter i Afrika bliver glemt, mens konflikten i Syrien stjæler medieopmærksomheden - og dermed også støttekroner fra det internationale samfund.

Men Danmark får nu ros fra FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), fordi Danmark på et møde mellem 140 lande i Stockholm har besluttet sig for at frigive næsten 30 millioner kroner til »glemte konflikter«.

Det sker, efter flygtningehøjkommissær Antonio Guterres bad de fremmødte landes repræsentanter om ikke at glemme de blodige konflikter i Afrika, der ventes at berøre 14,9 millioner mennesker i Afrika i 2015.

»UNHCR sætter pris på det stærke samarbejde mellem UNHCR og Danmark. Danmark giver i høj grad udtryk for solidaritet, når de fortsat giver et afgørende bidrag til at sikre løsninger for flygtninge i regioner, der er påvirket af både nye, men også langvarige kriser,« siger Pia Prytz Phiri, UNHCRs regionale repræsentant i Nordeuropa, i en pressemeddelelse.

Helt konkret kommer de næsten 30 millioner danske kroner fra en særlig dansk katastrofe-pulje til at gå til flygtninge, der er berørte af konflikterne i Den Centralafrikanske Republik (CAR), Mali og Sydsudan.

På mødet i Stockholm var der ellers suverænt mest fokus på konflikterne i Syrien og Afghanistan - begge konflikter, som sender flygtningestrømme mod EU.

Det fik flygtningehøjkommissæren til at minde om, at der er flere andre kriser i verden, som i høj grad risikerer at blive glemt. Og det vil være en katastrofe for de millioner af berørte mennesker.

Alene i CAR og Sydsudan er der 3,3 millioner internt fordrevne flygtninge, som mangler basale fornødenheder som vand, mad og medicin.

De 30 millioner kroner, som Danmark frigiver til de afrikanske konflikter, vil gå til at skaffe vand, mad, medicin og krisecentre til flygtningene i de tre afrikanske lande.

Desuden vil pengene gøre det muligt for UNHCR at skabe sociale aktiviteter og skolegang for de flygtninge, der ikke har udsigt til at kunne vende hjem i den nærmeste fremtid.

Danmark var i 2014 nummer 11 på listen over lande, der bidrog mest med støttekroner til UNHCR.