FN-observatører har fået »værdifulde« beviser

Talsmand for FNs våbeninspektører i Syrien siger, at de »allerede har indsamlet værdifulde beviser« efter besøg på sted for formodet gasangreb.

Vehicles belonging to United Nations observers are parked in front of a hotel in Damascus July 2, 2012. United Nations monitors in Syria have suspended operations because of the increasing violence over the last days. REUTERS/Khaled al- Hariri (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY TRANSPORT) Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALED AL-HARIRI

SYRIEN: FNs team på 20 våbeninspektører har mandag indsamlet, hvad en talsmand for inspektørerne, Farhan Haq, ifølge AFP betegner som »værdifulde« beviser.

»Det har været en meget produktiv dag, og når teamet har evalueret, agter det at fortsætte undersøgelserne tirsdag,« sagde talsmanden og tilføjer, at »inspektørerne allerede har samlet værdifulde beviser.«

Mandag eftermiddag returnerede teamet til deres hotel efter en dramatisk dag.

Trods forsikringer fra myndigheder og oprørere om, at de 20 inspektører uhindret kunne køre ind i området, blev en af deres seks biler mandag formiddag ramt af kugler, da den ville køre frem til et af gerningsstederne for onsdagens formodede giftgasangreb i udkanten af Damaskus.

Efter beskydningen vendte bilen om, men det lykkedes dog senere inspektørerne at nå frem til forstaden, Mouadamiya al-Sham, hvor de indsamlede prøver og besøgte hospitaler, og gennemførte interviews med læger og ofre for angrebet, inden de returnerede til deres hotel sent mandag eftermiddag.

Oprørerne i Syrien beskylder snigskytter fra en af de militser, der er loyale mod præsident Assad for at stå bag beskydningen af FNs våbeninspektører, skriver AFP.

Myndighederne siger, at det var oprørere.

Våbeninspektørernes opgave er at fastslå, om der i det hele taget har fundet et giftgasangreb sted, sådan som oprørerne påstår, og som de hævder dræbte mindst 1.300 personer. Ud fra jordprøver, blodprøver fra ofre og andre undersøgelser vil laboratorie-tests kunne vise, hvilket giftstof der i givet fald er anvendt.

Det er ikke med i inspektørernes mandat at afgøre, hvem der er ansvarlig for angrebet. Men arten af eventuelt giftstof og måden det er ført frem og spredt, vil kunne pege på, om det er et stof, der findes i det syriske militærs lagere, og om det er ført frem i en granat eller i en raket