FN-klimarapport var »ensidig«

Rapporten fra FNs klimapanel, som lå til grund for klimatopmødet i København, var unødigt pessimistisk og opskræmmende omkring klimaforandringerne, fastslår stor undersøgelse iværksat af den hollandske regering.

En død ko ligger på den golde jord i det nordlige Niger i Afrikas Sahelbælte. Regionen frygter, at efterårshøsten vil slå fejl igen. Fold sammen
Læs mere

FNs klimapanel er om muligt endnu mere omstridt, efter at den videnskabelige forskning, som lå til grund for klimatopmødet i København i december, nu i en undersøgelse anklages for i al for høj grad at have været præsenteret som »ensidig«.

Klimapanelet fejlede i dets rapport - den såkaldte Working Group II Report- således ved ikke at have gjort klart, at de påpegede konsekvenser af klimaforandringerne alt for ofte blev præsenteret som »worst-case-scenario«, og derfor i flere tilfælde var »unødigt opskræmmende«, lyder konklusionen fra Hollands Miljøvurderingskontor.

Den længe ventede granskning af Klimapanelets rapport blev iværksat af den hollandske regering, efter at det bl.a. var kommet frem, at der i FNs Klimapanels rapport fejlagtigt stod, at over halvdelen af det hollandske areal ligger under havets overflade. Det korrekte tal er 26 procent.

Godt nok fastslår de hollandske eksperter, at der ikke rokkes ved FNs Klimapanels overordnede budskab om, at der helt sikkert finder klimaforandringer sted, som skaber en konkret og stor risiko for bl.a. oversvømmelser i flere områder af verden. Men de påpeger også, at Klimapanelet kunne have styrket sin egen troværdighed ved åbent at have fortalt om flere mulige scenarier frem for blot at have peget på de allermest alarmerende mulige konsekvenser af stigende temperaturer.

Kritik

Den hollandske undersøgelse påpeger blandt andet:

  • FNs Klimapanel fastslog, at 60 procent af et af verdens største koralrev, »Great Barrier Reef« i Australien, ville lide under regelmæssig blegning i 2020. Men fejlagtigt gjorde panelet det ikke klart, at dette var det værst mulige scenarie, og at ødelæggelsen kan blive meget mindre.  
  • FNs Klimapanel fastslog, at op til 60 procent af dyr og planter i Europas bjerge kunne forsvinde i nogle områder - igen uden at gøre det klart, at dette var den mest ekstreme udlægning af flere muligheder.  
  • FNs Klimapanel fastslog, at mellem 3.000 og 5.000 flere mennesker hvert år kunne dø i australske byer af de højere temperaturer som er resultatet af klimaforandringerne. Men den hollandske undersøgelse påpeger, at de ekstra mange døde vil skyldes, at der vil komme en stigning i indbyggertallet og antallet af ældre.  
  • FNs Klimapanel påpegede også risikoen for, at udbyttet fra nogle afgrøder i dele af Afrika ville falde uden samtidig at forklare, at klimaforandringerne ville give et højere udbytte fra andre afgrøder.  
  • FNs Klimapanel fortalte heller ikke, at en lignende positiv effekt kunne komme i skovene i det nordlige Asien, selv om det kunne have været nyttig information for verdens statsledere, da de mødtes i København.  

Anbefaling

De hollandske eksperter anbefaler, at FNs Klimapanel i deres næste rapport i 2013 giver langt flere og mere afbalancerede vurderinger af, hvilke konsekvenser klimaforandringerne kan have Kloden Rundt.

I dag offentliggøres en anden klimaundersøgelse, som har fokus på de over tusind stjålne e-mails, der blev sendt til og fra centrale klimaforskere på University of East Anglia i nordengland, og derefter offentliggjort på nettet af klimaskeptikere.