FN: Islamisk Stat bruger børnesoldater på 12-13 år

FN advarer om et stort og stærkt bekymrende succesfuldt rekrutteringsprogram, hvor IS har rekrutteret børnesoldater helt ned til 12-13 år.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hundredevis af børn, mange ned til 12-13 år, indgår nu i Islamisk Stats aktiviteter i et omfang, der får FNs vicekommissær for menneskerettigheder, Ivan Simonovic, til at tale om et » stort og stærkt bekymrende succesfuldt rekrutteringsprogram«. Det skriver det amerikanske udenrigspolitiske magasin Foreign Policy ifølge Kristeligt Dagblad.

Ifølge en rapport fra FNs Højkommisær for Menneskerettigheder og FNs Mission i Irak (UNAMI), er bevæbnede børn blevet et almindeligt syn i såvel Mosul (Iraks næststørste by, der kontrolleres af Islamisk Stat) som i Tal Afar, en anden stor provinsby. Børnene går klædt i samme uniformer som Islamisk Stats soldater og er med dem på patruljer rundt i byerne. Kontrolposter er flere steder bemandet med børn.

Børn, der er flygtet fra Islamisk Stat, har fortalt, at de er blevet brugt som skjolde for Islamisk Stats krigere, når de indledte et angreb eller som bloddonorer for sårede krigere.

Samtidig melder FNs Børneorganisation, Unicef, om et stigende antal børn sendt i åben kamp, herunder brugt som selvmordsbomber.

»Vi ved, at børnesoldater kan bruges til mange formål. Nogle bliver sendt i kamp. Nogle bliver brugt til støttefunktioner som kokke, budbringere, spioner - eller sexslaver,« siger Jonas Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet, der er stærkt engageret i Syrien og Irak.