FN: IS-krigere og familier bør retsforfølges eller sendes hjem

55.000 IS-krigere og familier bliver tilbageholdt i Syrien og Irak. Kommissær opfordrer lande til at reagere.

FN's højkommissær for menneskerettigheder appellerer mandag til lande, der har statsborgere tilbageholdt i Syrien og Irak om at tage ansvar for dem. Yuri Cortez/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fremmedkrigeres familier, der bliver tilbageholdt i Syrien og Irak, bør blive sendt hjem, hvis de ikke bliver retsforfulgt.

Det opfordrer FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, til i en tale mandag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Lande må tage ansvar for deres statsborgere,« siger hun.

Ifølge FN er 55.000 personer fra den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) inklusive fremmedkrigere og deres familier tilbageholdt i Syrien og Irak.

Søndag blev en såret dansk dreng overdraget til de danske myndigheder og bragt ud af Syrien. Den 13-årige dreng har hidtil befundet sig i den syriske flygtningelejr al-Hol.

Drengens forældre er begge danske statsborgere. Ifølge DR's oplysninger er drengens far død i Syrien. Det er første gang, at en dansk statsborger officielt er evakueret fra flygtningelejre i det nordlige Syrien.

Flere andre europæiske lande - blandt andet Frankrig, Holland og Norge - har i løbet af de seneste uger hentet borgere hjem fra syriske flygtningelejre.

Natten til søndag blev otte australske børn af forældre, som for år tilbage sluttede sig til IS, hentet ud af Syrien.

/ritzau/