FN: IS-drab kan være forbrydelser mod menneskeheden

IS står bag systematiske udrensninger af blandt andre kristne og turkmenere i Irak, og hvis det internationale samfund vil undgå en forestående massakre, skal der gøres mere for at beskytte de religiøse mindretal, lyder det fra FN.

Islamisk Stat (IS) står ikke alene bag halshugninger og grov vold i Irak, den ekstremistiske sunnimuslimske gruppe har også hundredvis af drab, bortførelser, slaveri og seksuelle overgreb på samvittigheden.

Sådan lyder det fra FNs menneskerettighedskommissær Navi Pillay, som fordømmer IS’ »forfærdelige og omfattende« forbrydelser.

»IS og andre væbnede grupper begår dagligt alvorlige, frygtelige brud på menneskerettighederne. De angriber systematisk mænd, kvinder og børn på baggrund af ofrenes etniske, religiøse eller sekteriske baggrunde, og de gennemfører uden skrupler omfattende etniske og religiøse udrensninger i de områder, de kontrollerer,« siger hun ifølge Reuters.

FN har dokumenteret, at IS står bag systematiske brud på menneskerettighederne, som ifølge Navi Pillay nærmer sig forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser ifølge folkeretten. Forbrydelserne er blandt andet gået ud over kristne, turkmenere og kurdiske yazidier i Irak. Samtidig slog IS tilbage i juni omkring 670 fanger ihjel i et fængsel udkanten af byen Mosul i en massakre, hvor de først sorterede sunnimuslimer fra og lod dem overleve, fordi de har samme trosretning som IS selv.

»Den slags koldblodige, systematiske og bevidste drab på civile, der først er blevet udskilt på baggrund af deres religiøse tilhørsforhold, kan tendere krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden,« siger Navi Pillay.

Hun opfordrer den irakiske regering og det internationale samfund til at gøre mere for at beskytte de sårbare etniske og religiøse grupper i Irak, herunder mindst 13.000 shiamuslimske turkmenere i en provins, der er belejret af IS, mod risikoen for »en mulig forestående massakre«.