FN: I 2018 blev rekordhøjt antal civile dræbt i Afghanistan

Knap 11.000 civile blev såret eller dræbt sidste år i Afghanistan. FN-udsending kalder det dybt foruroligende.

Kabul. I 2018 nåede antallet af dræbte civile i Afghanistan et rekordhøjt antal.

Der blev sidste år dræbt flere civile, end der er blevet i nogen af de foregående ni år, hvor FN har ført statistik over drabene. Det viser en ny FN-rapport, som er blevet offentliggjort søndag.

Således blev 3804 dræbt og 7189 såret ifølge FN-rapporten. Antallet af dræbte er steget med 11 procent i forhold til 2017.

Rapporten kommer, en dag før at USA og Taliban afholder en ny runde af forhandlinger, som har til mål at føre til en afslutning på konflikten.

Forhandlingerne, der foregår i Doha, følger efter flere år med en eskalerende voldelig konflikt i Afghanistan. Ifølge FN er mindst 32.000 civile blevet dræbt og yderligere 60.000 såret i det sidste årti.

Som årsag til det stigende antal dræbte civile peger rapporten hovedsageligt på et stigende antal selvmordsangreb, som er udført af den militante gruppe Islamisk Stat.

Sidste år blev der registreret mindst 65 selvmordsangreb - hovedparten i Kabul - hvor militante gør sig ansvarlige for flere end 2200 dræbte civile landet over.

Desuden peger rapporten på, at der har været flere luftangreb fra den amerikanskledede koalition. Ifølge FN blev flere end 500 civile dræbt af luftangreb.

Tadamichi Yamamoto, der er FN-udsending, kalder det stigende antal civile dræbte for dybt foruroligende og totalt uacceptabelt.

Titusindvis af afghanske civile lever som flygtninge i deres eget land efter at være flygtet fra deres hjemprovinser. Og titusindvis afghanere er flygtet fra deres hjemland for at søge sikkerhed i nabolande og i Europa.

/ritzau/AFP