FN: Hospitalsangreb er utilgiveligt

FN kalder angrebet mod et hospital i Afghanistan for »utilgiveligt« og potentielt kriminelt. USA menes at være ansvarlige for tragedien, og landets forsvarsminister forsikrer, at man vil undersøge sagen.

ET billede udleveret af Læger Uden Grænser (MSF) viser det brændende hospital i Kunduz efter bombeangrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MSF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

AFGHANISTAN: Mens nødhjælpsarbejdere fortsat arbejder på højtryk for at hjælpe patienter og personale, der er berørt af bombningen af et hospital i Kunduz i Afghanistan, tager kritikken af de ansvarlige for angrebet til i styrke.

Stadig flere pile peger mod USA, der har bekræftet, at man natten til lørdag gennemførte et luftangreb i området, hvor hospitalet ligger.

Hos FN kalder højkommisær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad al-Hussein, angrebet for »fuldstændig tragisk, utilgiveligt og måske endda kriminelt,« skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge det afghanske præsidentkontor skulle general John Campbell, den øverstkommanderende for den internationale koalition i Afghanistan, allerede have redegjort og undskyldt for angrebet til den afghanske præsident. Det er dog ikke blevet bekræftet af hverken NATO eller de amerikanske myndigheder.

Den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter, forsikrer i en kortfattet kommentar om, at USA arbejder på højtryk for at finde ud af, hvad der er foregået.

Dødstallet ved angrebet er opjusteret til 19 i alt. 12 af dem var udsendt for Læger Uden Grænser.

Den humanitære organisation kræver en tilbundsgående undersøgelse for at få fastslået, hvordan angrebet kunne finde sted.

»Det her angreb er et afskyeligt og alvorligt brud på internationale menneskerettigheder. Vi forlanger totalt transparens fra de internationale styrker,« siger Meinie Nicolai, præsident for Læger Uden Grænser.

»Vi kan ikke acceptere, at det horrible tab af liv vil blive afskrevet som »utilsigtede følgeskader«, fortsætter hun med henvisning til, at det amerikanske forsvar netop anvendte den formulering i en udtalelse, der blev fremsat kort efter angrebet.

Organisationen oplyser samtidig, at man var i telefonkontakt med NATO under den fatale time, angrebet stod på. Det var dog forgæves.

Læger Uden Grænser oplyser videre, at hospitalet i Kunduz er det eneste af sin slags i den nordøstlige region af Afghanistan, hvor der har været intense kampe mellem Taliban og den internationale styrke den seneste uge.