FN holder møde om den humanitære krise i Myanmar onsdag

Sverige og Storbritannien har bedt om et møde i FN's Sikkerhedsråd om den "forværrede situation" i Myanmar.

Over 300 000 muslimer er blevet drevet på flugt fra Myanmar, hvor flertallet er buddhister. Landet ledes af Aung San Suu Kyi, der har modtaget Nobels fredspris, men nu kritiseres stærkt, for ikke at i tilstrækkelig grad at have grebet ind over for forfølgelsen af det muslimske mindretal, der er blevet beskrevet som »et skoleeksempel på etnisk udrensning«. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR ABDULLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New York. FN's Sikkerhedsråd holder onsdag et hastemøde for at diskutere angrebene og volden i Myanmar, hvor 300.000 muslimer er drevet på flugt til nabolandet Bangladesh.

Det fortæller den britiske FN-ambassadør, Matthew Rycroft.

- Det er et tegn på den stigende bekymring blandt Sikkerhedsrådets medlemmer omkring situationen. Det bliver værre og værre for de mange rohingya-muslimer, som forsøger at flygte fra delstaten Rakhine, siger han.

Det er Storbritannien og Sverige, der har bedt om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd for at drøfte den "forværrede situation" i Rakhine-provinsen.

Hundredtusindvis af rohingya-muslimer er de seneste uger flygtet fra provinsen til nabolandet Bangladesh efter angreb.

Den svensk-britiske anmodning kommer, efter at FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein, tidligere mandag anklagede Myanmar for "et systematisk angreb" mod den muslimske minoritet.

- Fordi Myanmar har nægtet at give menneskerettighedsefterforskere adgang, kan den nuværende situation endnu ikke vurderes fuldt ud.

- Men situationen lader til at være et skoleeksempel på etnisk udrensning, sagde han til FN's Højkommissariat for Menneskerettigheder.

Rohingyaerne er et undertrykt mindretal i det overvejende buddhistiske land.

De betragtes trods flere generationer i Myanmar som illegale indvandrere og har ikke ret til at få statsborgerskab i landet.

Også Det Hvide Hus har fordømt angrebene og volden i Myanmar.

- USA er dybt bekymret for den igangværende krise i Burma (det tidligere navn for Myanmar, red.), sagde præsident Donald Trumps pressetalskvinde, Sarah Huckabee Sanders, mandag.

Myanmars de facto-leder, modtager af Nobels fredspris Aung San Suu Kyi, er blevet stærkt kritiseret internationalt for militærets hårde kurs over for rohingyaerne.

Siden 25. august er 313.000 flygtet fra Rakhine til Bangladesh.

/ritzau/AFP