FN gennemfører første evakuering af flygtninge i Libyen

Flygtninge, som ankom til Libyen, er blevet transporteret til Niger, hvor de er indkvarteret i et center.

Nigerianske flygtninge ved flygtningelejren Asanga i regionen Diffa. / AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO Fold sammen
Læs mere
Foto: ISSOUF SANOGO

Johannesburg. FN har gennemført en evakuering af en gruppe ekstremt sårbare flygtninge fra Libyen og bragt dem til nabolandet Niger.

»I gruppen med 25 flygtninge var der 15 kvinder og fire børn,« siger Vincent Cochetel, som er udsendt til regionen af FN's flygtningeorgan, UNHCR.

Flygtningene er fra Ethiopien, Eritrea og Sudan.

»De er nu indkvarteret i et center i Nigers hovedstad, Niamey.«

Cochetel opfordrer andre lande til at oprette centre for flygtninge, som bliver reddet.

»Disse flygtningeevakueringer indgår i en bred opbygning af et system med asylsøgning og kriseindsats. Det skal dæmme op for de farlige rejser, som flygtninge og migranter begiver sig ud på gennem Sahara og videre over Middelhavet,« siger han i en erklæring.

Tusindvis af flygtninge og migranter har krydset Middelhavet fra Libyen, hvor en kaotisk situation har gjort flygtninge mere sårbare - blandt andet over for menneskesmuglere.

EU-præsident Donald Tusk har sagt, at EU-landene har en mulighed for at lukke den centrale middelhavsrute, der bringer flygtninge og migranter fra Libyen til Italien.

»Vi har en reel chance for at lukke den centrale middelhavsrute. Det kræver mere støtte til Italiens arbejde med at håndtere strømmen af flygtninge og migranter i samarbejde med de libyske myndigheder. Og det kræver ikke mindst flere penge til den nordafrikanske indsats i EU's Afrika-fond,« sagde Donald Tusk i sidste måned.

I konklusionerne fra et EU-topmøde har EU-landene lovet penge nok til en målrettet indsats for at dæmme op for menneskestrømmen fra Afrika til Europa. Baggrunden for løftet er, at det har knebet med at få alle medlemslande til at indbetale til den Afrika-fond, der styrer indsatsen.

Pengene skal blandt andet bruges på at fremme tilbagesendelse af flygtninge og migranter, der er kommet til Libyen.

/ritzau/dpa