FN: EU kan tage 200.000 flygtninge

FNs flygtningehøjkommissær vil have EU til at skaffe plads til 200.000 flygtninge. Den nuværende krise er et afgørende øjeblik for den europæiske union, siger han.

FNs flygtningehøjkommissær Antonio Guterres. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN: FNs flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, opfordrer ifølge internationale medier EU til at tage imod 200.000 flygtninge.

Antonio Guterres, der sidder i spidsen for FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, siger, at EUs svar på den akutte krise vil være »et afgørende øjeblik« for unionen. Samtidig advarer han om, at et splittet EU kun vil gavne menneskesmuglerne.

Det er derfor afgørende at støtte lande som Grækenland, Ungarn og Italien, understreger han.

»Ingen lande kan magte det alene, og intet land kan afslå at gøre sin del. Det er ingen overraskelse, at når et system er i ubalance og er dysfunktionelt, så blokerer det, når det kommer under pres,« lyder Antonio Guterres’ vurdering af EUs hidtidige bestræbelser på at få kontrol over situationen.

»Dette er et afgørende øjeblik for EU, og unionen har intet andet valg end at sætte alle kræfter ind på denne krise,« siger han.

»Et foreløbigt skøn viser, at der er behov for at øge mulighederne for at finde plads til så mange som 200.000,« siger Antonio Guterres The Guardian.

Hans opfordring kommer, netop som EUs udenrigsministre fredag og lørdag mødes i Luxembourg for at diskutere EUs indsats over for den eskalerende flygtninge- og migrantkrise.

Onsdag underskrev Tyskland, Frankrig og Italien et dokument, hvori de tre lande ønsker en mere retfærdig fordeling af flygtninge inden for EU.

Ministrene er under ekstra pres efter torsdagens offentliggørelse af billedet af en treårig syrisk dreng, der ligger druknet i vandkanten på en tyrkisk strand.

Den britiske premierminister, David Cameron, der ellers har afvist, at Storbritannien skal tage imod et større antal syriske flygtninge, bøjede sig allerede torsdag, efter at britiske aviser havde fyldt forsiderne med det hjerteskærende billede.

Den kontroversielle ungarske premierminister, Viktor Orbán, siger forud for fredagens møde, at strømmen af migranter mod Europa vil være endeløs, hvis ikke EU beskytter sine grænser.

»Realiteten er, at Europa er truet af massetilstrømning. Lige nu taler vi om flere hundrede tusinde, men næste år vil vi tale om millioner, og der er ingen ende på det. Pludselig vil vi være en minoritet på vores eget kontinent,« siger Orbán ifølge The Guardian.

Ungarn har netop færdiggjort et hegn mod Serbien i et forsøg på at dæmme op for menneskestrømmen.

Flere tusinde flygtninge og migranter forsøger fredag formiddag at slippe ud af Ungarn til Tyskland og Østrig, men forhindres af ungarsk politi. Den ungarske regering har sagt, at den vil have alle nyankomne registreret og asylbehandlet, og at de, der ikke får asyl, skal sendes retur til der, hvor de kom over grænsen fra. Det vil primært sige til Serbien.