FN erklærer rent vand en menneskeret

Det er nu ifølge FN en del af menneskerettighederne, at alle skal have adgang til rent vand. Men der er ingen at klage til, hvis man ikke får det.

Vandhane. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN

Hvert år dør millioner af mennesker som følge af sygdomme fra forurenet vand. Men nu er det ifølge FN en menneskeret for alle at have adgang til rent vand.

På et møde i New York stemte et stort flertal af FN's 192 medlemslande onsdag for et forslag, fremsat af Bolivia.

122 lande ud af de 163 tilstedeværende støttede resolutionen, der gør rent vand til en ret for det enkelte menneske på linje med de øvrige punkter i FN's generelle menneskerettighedserklæring. 41 lande undlod at stemme - hovedsagelig industrilande.

Den tyske FN-ambassadør, Peter Wittig, var ifølge nyhedsbureauet dpa blandt de mest ihærdige tilhængere af kravet om rent vand til alle mennesker.

- På verdensplan har 884 millioner mennesker utilstrækkelig adgang til rent vand, og 2,6 milliarder mangler adgang til simple sanitære installationer. Hvert år dør omkring to millioner mennesker som følge af sygdomme fra urent vand, og de fleste af dem er børn, siger Peter Wittig.

Tyskland havde gerne set en mere forpligtende resolution, tilføjer han, men stemte for det vedtagne kompromisforslag.

Bolivias FN-ambassadør, Pablo Solón, peger på, at mennesker kan leve et stykke tid uden mad, men kun ganske få dage uden vand.

- Diarré er den næsthyppigste dødsårsag for børn. Der dør flere mennesker som følge af snavset vand end af aids, malaria og mæslinger tilsammen, siger Solón.

Der er dog ingen at klage til for de mange mennesker, som trods FN's vedtagelse også i fremtiden må leve uden adgang til rent vand. Onsdagens vedtagelse har ingen folkeretlig juridisk gyldighed, men er en betydningsfuld politisk markering.

Adgangen til sanitet - det vil sige hygiejniske leveforhold - er ikke omfattet af FN's Millennium-erklæring fra 2000. Men på verdenstopmødet i Johannesburg i 2002 blev der opnået enighed om at få halveret antallet af mennesker uden adgang til kloakering og sunde leveforhold i 2015.

/ritzau/dpa