FN er stærkt bekymret: Civile henrettes i Aleppo - 82 er blevet »skudt på stedet«

Flere kilder rapporterer om summariske henrettelser af civile, herunder kvinder og børn i Aleppo. De ansvarlige er ikke alene den syriske regeringshær, men også en irakisk milits, oplyser FN til Berlingske.

En ødelagt gade i det østlige Aleppo 13. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE OURFALIAN

Brutaliteten i den nu snart seks år lange krig i Syrien, har nået et nyt lavpunkt: Tirsdag kom det frem, at mindst 82 civile er blevet »skudt på stedet« under den syriske regeringshærs fremrykning i de tidligere oprørskontrollerede boligområder i den østlige del af storbyen Aleppo. Blandt de summarisk henrettede er 11 kvinder og 13 børn.

Det er FN, der står bag oplysningerne, og Jens Lærke, der er talsmand for OCHA – FNs kontor for humanitær koordinering – fortæller, at FN har informationerne fra »flere af hinanden uafhængige kilder.«

»Vi har informanter, der bor i det østlige Aleppo. Det er almindelige syrere, og dem har vi haft kontakt med igennem en længere periode og dem har vi tillid til,« siger Jens Lærke til Berlingske.

FN-organisationerne har ikke selv haft adgang til det østlige Aleppo siden sommer, hvor den syriske regeringshær og dens allierede indledte en belejring og omfattende bombardementer af bydelen for at generobre den fra oprørerne.

Fortæller jeres kilder, hvem der står bag henrettelserne?

»Det, vi ved indtil videre, er, at det er regeringsstyrker og deres allierede heriblandt angiveligt al-Nujabaa militsen,« siger Jens Lærke med henvisning til den irakiske shiamuslimske milits, der også går under navnet Harakat Hezbollah al-Nujaba.

Tusindvis gemmer sig

Ifølge den danske talsmand for OCHA er FN stærkt bekymret for, hvad der skal ske med alle de civile, der endnu ikke er flygtet ud af det sønderbombede østlige Aleppo, men gemmer sig i kældre under ruinerne.

»Det er ekstremt svært at sige, hvor mange, der er tale om, Men vi mener med stor sikkerhed, at der stadig er tusindvis af civile, der gemmer sig,« fortæller Jens Lærke fra OCHAs hovedkvarter i Geneve.

De civile, der er tilbage i den belejrede bydel, tør ikke forlade den, fordi det kan koste dem livet.

»Vi kræver et øjeblikkelig stop for kamphandlingerne, så der kan etableres en humanitær korridor, som er sikker for de civile, der vil væk,« siger Jens Lærke.

I weekenden forsøgte USA og Rusland – det syriske regimes nære allierede – at blive enige om et frit lejde for de civile og de oprørere, der stadig er i live. Men det mislykkedes, og begge parter giver hinanden skylden for, at det ikke lykkedes.

Syriske regeringsstyrker går rundt i Al-Kalasseh i Aleppo. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE OURFALIAN.

Især unge henrettes

Også den amerikanske tv-station CNN har indhentet oplsyninger om henrettelser på civile.

CNN har oplysningerne fra aktivister og frivillige i lokale nødhjælpsgrupper.

»Pårørende til oprørere fra Den Frie Syriske Hær, deriblandt kvinder og børn, er blandt de henrettede,« siger aktivisten Mohammad Basbous fra Aleppos mediecenter til CNN, mens Ahmed Dbais, der er direktør for en koalition af humanitære nødhjælps ngo’er (UOSSM), fortæller, at det især er unge, som bliver henrettet.

CNN understreger dog, at tv-stationen ikke selv er i stand til at verificere informationerne.

Ifølge FN-talsmanden Jens Lærke, er det umuligt at svare på, om de ansvarlige bag henrettelserne – eller andre de andre bestialske krigsforbrydelser i krigen – nogensinde bliver retsforfulgt.

»Men i FN forsøger vi så godt vi kan at dokumentere det, der sker, og gemme beviserne, så de er til rådighed den dag, der måtte komme et retsopgør,« siger Jens Lærke.