FN-eksperter skal undersøge krigsforbrydelser i Yemen

En ekspertgruppe skal sendes til Yemen for at undersøge forbrydelser, beslutter FN's Menneskerettighedsråd.

FN's Menneskerettighedsråd har besluttet at sende eksperter til Yemen, hvor de skal undersøge, om der sker krigsforbrydelser. Reuters/Anees Mahyoub/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN's Menneskerettighedsråd har besluttet at sende eksperter til Yemen, hvor de skal undersøge, om der er sket krigsforbrydelser.

Yemen har accepteret ønsket, som har mødt modstand fra Saudi-Arabien, der fører an i en koalition af lande, der støtter det tidligere styre i Yemen.

Medlemmerne af FN-rådet har efter drøftelser fredag ved konsensus vedtaget en resolution om Yemen. Det betyder, at resolutionen er vedtaget ved enighed og uden en afstemning.

Aftalen udstyrer FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad Al Hussein, med et mandat til at sende tre eksperter til landet.

Her skal de foretage en "grundig undersøgelse af alle påståede krænkelser og overgreb i henhold til menneskerettighederne" under den aktuelle konflikt.

Gruppen sammensættes af regionale og internationale eksperter.

Yemen har i årevis været plaget af politisk uro og interne kampe.

Den regulære krig, som nu udkæmpes mellem koalitionen ledet af Saudi-Arabien på vegne af landets sunnitter og houthierne, har stået på i to år.

Den shiamuslimske Houthi-milits væltede i 2014 og 2015 det siddende styre og kontrollerer i dag store dele af landet. Siden blev de iranskstøttede shiitter trængt i defensiven.

Den humanitære situation i Yemen er katastrofal. Inden årets udgang kan en million mennesker være blevet ramt af kolera.

Det meddeler Den Internationale Røde Kors Komite (ICRC) fredag.

/ritzau/AFP