FN-domstol: Serbien begik ikke folkemord

Dom frikender Serbien for kroatiske beskyldninger om folkemord under erobringen af den kroatiske by Vukovar i 1991.

Arkivfoto. Krigsforbryderdomstolen i Haag frikender Serbien for folkemord i Kroatien under den jugoslaviske borgerkrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTONIO BRONIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Internationale Domstol (ICJ) i Haag har i en kontroversiel dom frikendt Serbien for at have begået folkemord under erobringen af den kroatiske by Vukovar i 1991 under borgerkrigen, der blev udløst af opløsningen af det daværende Jugoslavien. Det oplyser en række internationale nyhedsmedier.

Ifølge BBC siger dommeren, Peter Tomka, at den sag, som Kroatien har anlagt, »fuldstændigt er blevet afvist«.

Frikendelse kommer ifølge dommeren, fordi kroaternes bevismateriale ikke har været tilstrækkeligt til at fastslå, at gerningerne fra de serbiske tropper var med fortsæt til at begå folkemord.

Byen Vukovar blev ødelagt, da den blev besat af serbiske styrker i tre måneder i 1991. Titusindvis af etniske kroatere blev flygtninge under besættelsen og 260 kroatere blev tilbageholdt og dræbt.

Ifølge BBC bragte Kroatien i første omgang sagen for domstolen i Haag tilbage i 1999. Her beskyldte landet serberne for under ledelse af præsident Slobodan Milosovic at have gået efter etniske kroater i konflikten.

Borgerkrigen, der rasede fra 1991-1995, står som et af de mørkeste kapitler i den moderne europæiske historie og kostede mindst 20.000 mennesker livet.