FN: Det arabiske kvindesyn flytter sig ikke

I den arabiske verden overleveres et negativt syn på kvinder og ligestilling fra generation til generation, konkluderer en omfattende FN-undersøgelse. »Et ekstremt dystert billede,« siger udlændingeminister Inger Støjberg.

Arkivbillede. Valgdemonstration i Egypten. EPA/ANDRE PAIN Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDRE PAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er første gang, så mange arabiske mænd og kvinder har svaret på spørgsmål om kvindesyn og ligestilling. Og resultatet er ikke kønt.

Godt 75 procent af de adspurgte mænd mener ifølge undersøgelsen, at kvinders vigtigste rolle er at tage sig af husholdningen, mens 45 procent af de gifte mænd har brugt fysisk vold mod deres partnere, og 64 procent af mændene har udsat kvinder for sexchikane. I 90 procent af de tilfælde lyder mændenes forklaring, at de enten gjorde det for sjov, eller fordi kvinderne gik for provokerende klædt.

Undersøgelsen »Understanding Masculinities« er foretaget af FN-organisationen UN Women blandt næsten 10.000 mænd og kvinder i fire arabiske lande – Egypten, Marokko, Libanon og Det Palæstinensiske Selvstyre. Og selv om undersøgelsen fremhæver, at »mange mænd i de fire lande i det mindste teoretisk set støtter love og tiltag, der promoverer ligestilling mellem kønnene«, slukker en af undersøgelsens andre konklusioner næsten fuldstændigt håbet for ligestilling i den arabiske verden. Ifølge rapporten har den yngre generation nøjagtigt det samme kvindesyn som den ældre generation i alle landene, med undtagelse af Libanon.

»Undersøgelsen tegner et ekstremt dystert billede af normerne i Mellemøsten,« siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til Berlingske.

»Den fremhæver hvor vigtigt, det er, at vi mindsker antallet af familiesammenføringer, og at vi gør det klart over for de flygtninge og migranter, der er kommet til Danmark, hvad det er for et samfund, de er i. Man kan ikke tage det værdisæt med til Danmark,« siger hun.

I det tyske medie Der Westen bruges FN-undersøgelsen som forklaring på det masseovergreb mod kvinder, der fandt sted i Köln nytårsnat i 2015.

»Allerede før nytårsovergrebene blev arabiske mænd karakteriseret som kvindeforagtende og voldelige. En FN-undersøgelse understøtter nu debatten om emnet med fakta,« skriver Der Westen.

For Inger Støjberg er parallelsamfundene i Danmark et bevis på, at de holdninger og normer, som undersøgelsen peger på, flytter med, når flygtninge og migranter kommer til Danmark.

»Vi har svigtet mange kvinder med misforståede hensyn gennem årene. Og vi skal simpelthen forlange, at man lever efter det danske værdisæt,« siger hun.

En undersøgelse fra 2013 om kvindesyn i muslimske lande, foretaget af amerikanske PEW, viser, at situationen ikke kun er dyster i de fire lande, der optræder i FN-undersøgelsen.

I Afghanistan mener 94 procent af den mandlige befolkning ifølge PEW-undersøgelsen, at kvinder altid skal adlyde deres mænd. I Irak ligger procenttallet på 92.

I 2012 skrev den egyptiske feminist og blogger Mona el-Tahawy en artikel om de arabiske mænds had til kvinder under titlen »Why Do They Hate Us?«

Hun skrev artiklen som følge af de mange overgreb på egyptiske kvinder på Tahrir-pladsen i Cairo og citerer et lokalt kvinderetscenter for at sige, at 80 procent af alle egyptiske kvinder har været udsat for sexchikane.

Men ligesom den seneste FN-undersøgelse fastslår Mona el-Tahawy, at det negative kvindesyn er et regionalt fænomen.

»Nævn mig et arabisk land, og jeg vil recitere en flod af misbrug drevet af en giftig blanding af kultur og religion,« skriver hun.