FN-chef ventede fire dage på junta-leder

Myanmars juntaleder lod FNs udsending Ibrahim Gambari vente fire dage før han tog imod ham. I dag mødtes de kort før Gambari forlod landet. Juntaens FN-ambassadør forsvarer overgreb overfor FNs generalforsamling.

Chefen for det japanske nyhedsbureau APF, Toru Yamaji, knæler på stedet hvor bureauets fotograf Kenji Nagai blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

FNs udsending, Ibrahim Gambari har forladt Myanmar, det tidligere Burma.

Under sit besøg har FNs-chefen på egen krop følt, hvor ringe respekt Myanmars militærjunta har overfor det internationale samfund

Mens munke og almindelige borgere blev skudt af sikkerhedsstyrkerne i Yangons gader og i andre storbyer, sendte FNs generalsekretær en speciel udsending til Myanmar for tale med juntaens leder og oppositionens leder Aung San Suu Kyi.

Men hvor det lykkedes for Ibrahim Gambari umiddelbart at få adgang til San Suu Kui i hendes husarrest, lod juntalederen general Than Shwe, FN chefen vente fire dage, inden der tirsdag blev gjort plads i kalenderen.

Tirsdag skulle de to mødes i den afsidesliggende jungleby Maypytiaw, som juntaen har udråbt som ny hovedstad, men hvad der eksakt kom ud af det vides ikke.

En diplomat i Yangon siger til Reuters:

- Vi formoder, at han er mødtes med den gamle, men vi ved det ikke med sikkerhed.

”Den gamle” er synonym for den 74-årige general Than Shwe.

På vej ud mødtes Ibrahim Gambari for anden gang med Aung San Suu Kyi i et af regeringens gæstehuse. Til gengæld aflyste Gambari et briefing-møde han skulle have holdt for udenlandske diplomater i Yangon.

Ifølge oppositionskilder er mindst 200 dræbt i forbindelse med demonstrationerne, mens myndighederne opgiver tabstallet til en halv snes.

Blandt de dræbte var en japansk fotograf som for øjnene af kolleger blev skudt ned mens han filmede demonstranter og sikkerhedstyrker. Drabet udløste skarpe protester fra Japans regering der forlanger en redegørelse, mens Myanmars myndigheder har undskyldt.

Udover drabene på almindelige demonstranter og munke er så mange som 6.000 blevet smidt i fængsel.

Myanmars udenrigsminister, Nyan Win forsvarede i nat i FN militær-myndighedernes fremfærd overfor demonstranterne som han kaldte ”politiske opportunister” – der med hjælp fra udlandet forsøgte at skabe kaos.

- Sikkerhedsstyrkerne opførte sig behersket i over en måned, men var til slut nødt til at gribe ind for at få styr på situationen, lød det fra udenrigsministeren i hans tale til FNs generalforsamling.

Her gav han også udtryk for, at ”dagligdagen er vendt tilbage” til hovedbyen Yangon.

I Yangon taler anonyme kilder dog om, at sikkerhedstyrkerne foretager hårdhændede hudundersøgelser og at arrestationsbølgen fortsætter.

- Folk er skrækslagne. Regimet opretholder magten gennem frygt og trusler og de prøver at forhindre folk gå på gaden igen, siger en kilde til Reuters.