FN-chef opfordrer Uganda til at ophæve homolov

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrer Uganda til at ophæve den udskældte lov, der kriminaliserer homoseksuelle.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrer Uganda til at ophæve den udskældte lov, der kriminaliserer homoseksuelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

UGANDA: FN-generalsekretær Ban Ki-moon opfordrede tirsdag Uganda til at ophæve den kontroversielle anti-homolov, som landets præsident, Yoweri Museveni, underskrev mandag.

»Generalsekretæren opfordrer regeringen til at beskytte alle personer mod vold og diskrimination og håber, at loven kan revideres eller ophæves hurtigst muligt,« siger Ban Ki-moons talsmand, Martin Nesirky, ifølge Reuters.

»Enhver har ret til at nyde de samme grundlæggende rettigheder og leve et liv i værdighed uden forskelsbehandling,« tilføjer talsmanden.

Loven, der er blevet mødt med fordømmelse over store dele af verden, har fået USA til at genoverveje sit forhold til Uganda, mens Norge og Danmark vil ændre udviklingsbistanden til landet.

Den voldsomt udskældte lov betyder, at »homoseksuelle aktiviteter« nu kan straffes med fængsel op til livstid, og at borgere får pligt til at angive homoseksuelle eller personer og organisationer, som støtter homoseksuelle. Nægter man at angive disse folk, risikerer man selv fængsel i op til tre år.

Homoseksualitet er i forvejen tabu i næsten hele Afrika og er ifølge Reuters ulovligt i 37 lande.