FN-chef: EUs politik i Libyen er umenneskelig

FNs Menneskerettighedskommissær kritiserer EU for at tilbageholde flygtninge og migranter under umenneskelige forhold i Libyen.

Efter kampe mellem forskellige militser for nylig i den libyske havneby, Sabratha, fik omverdenen kendskab til nogle ellers hemmelige fangelejre for migranter og flygtninge  REUTERS/Hani Amara Fold sammen
Læs mere
Foto: HANI AMARA

EU-landenes behandling af de migranter og flygtninge, der er strandede i det borgerkrigshærgede Libyen kritiseres nu fra øverste hold.

Det er FNs Menneskerettighedskommissær, Zeid Ra’ad Al Hussein, der er ude med riven og direkte beskylder EUs politik for at være »umenneskelig.«

»EUs politik med at støtte den libyske kystvagt med at opspore og returnere migranter på Middelhavet er umenneskelig,« fastslår menneskerettighedschefen i en erklæring, som FN har offentliggjort.

Problemet er ifølge kommissæren ikke mindst, at de detentionscentre, som flygtningene og migranterne tilbageholdes i i Libyen er »brudt sammen og ikke kan repareres.«

»De lidelser, som tilbageholdte migranter udsættes for i Libyen, er en skamplet på menneskehedens samvittighed. Det, der er i forvejen var en forfærdelig situation, er nu blevet katastrofal,« understreger  Zeid Ra’ad Al Hussein.

»Det internationale samfund kan ikke blive ved med at vende et blindt øje til de ubeskrivelige rædsler, som migranter i Libyen står igennem, og foregive, at situationen kun kan afhjælpes ved at forbedre forholdene i detentionen,« understreger den jordansk-fødte menneskerettighedsvagthund.

»Detentions-systemet er brudt sammen og kan ikke repareres,« fastslår han.

 

Afmagrede og traumatiserede

 

Der er flere hundrede tusinde flygtninge og migranter i Libyen. Mange af dem er spærret inde i de lejre og detentionscentre, der kontrolleres af forskellige militser og af den ene af Libyens tre rivaliserende regeringer.

Ifølge de libyske myndigheder - departementet for bekæmpelse af illegal migration (DCIM) - husede forskellige bygninger under deres control 19,900 mennesker i begyndelsen af november. Det er en stigning fra cirka 7000 i midten af september.

Fire af disse detentionscentre fik i begyndelsen af måneden besøg af eksperter fra menneskerettighedskommissærens kontor, og de interviewede flere af de tilbageholdte flygtninge og migranter.

»Kontrollørerne var chokerede over det, de var vidner til: Tusinder af afmagrede og traumatiserede mænd, kvinder og børn dynget op i bunker, låst inde i hangarer uden adgang til de mest basale fornødenheder og frarøvet deres værdighed som mennesker,« siger Zeid.

»De slår os hver dag, de bruger elektriske stoke, bare fordi vi beder om mad eller medicin eller om oplysninger om, hvad der skal ske med os,« lyder et af de vidnesbyrd - her fra en migrant fra Cameroun - som FN-kontrollørerne har indhentet.

De kan også berette om et stort antal kvinder, der voldtages i detentionscentrene af vagterne og menneskesmuglerne.

 

EU lover forbedringer

 

EU-landene har sagt, at de vil forbedre detentionslejrene i Libyen, men det løfte er svært - hvis ikke umulig - at indfri på grund af den elendige sikkerhedssituation.

Det påpeger Læger uden Grænser, der som en få humanitære organisationer selv opererer i det konfliktramte, nordafrikanske land.

Også FNs Menneskerettighedskommissær konstaterer, at EUs løfter indtil videre bare er ord.

»Den tiltagende indgriben fra EU og medlemslandenes side har indtil videre ikke gjort noget for at nedbringe migranternes lidelser.« konstaterer FN-chefen.

»Vor monitorering viser faktisk en hurtig forværring af deres forhold i Libyen,« fastslår Zeid Ra’ad Al Hussein.