FN-chef beder Sydafrika genoverveje exit fra straffedomstol

I en samtale med præsident Zuma har FN-chef Ban Ki-moon udtrykt beklagelse over Sydafrikas farvel til ICC.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har opfordret Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, til at genoverveje sit lands beslutning om at forlade Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

21. oktober meddelte Sydafrikas justitsminister FN, at landet ikke længere ønsker at være medlem af ICC. Begrundelsen er, at tilknytningen til straffedomstolen står i vejen for Sydafrikas ønske om sikre fred i landet.

I en telefonsamtale med Zuma har Ban Ki-moon udtrykt sin beklagelse over Sydafrikas beslutning og nævnte, at han fortsat sætter pris på Sydafrikas "urokkelige engagement mod retfærdighed og ansvarlighed".

Det skriver FN i en erklæring.

Det var det centralafrikanske land Burundi, der i midten af oktober som det første land nogensinde annoncerede, at det ønsker at træde ud af ICC.

I forbindelse med en afstemning i parlamentet kaldte parlamentsmedlem Gabriel Ntisezerana ICC "et politisk redskab, der bliver brugt af stormagter til at fjerne, hvem de ønsker, fra magten på det afrikanske kontinent".

Senest meddelte Gambia 25. oktober, at heller ikke det ønsker at være med i ICC længere.

Der er en udbredt følelse i Afrika af, at domstolen på uretfærdig vis går målrettet efter afrikanske ledere sammenlignet med ledere på andre kontinenter.

ICC åbnede i 2002 og har 124 medlemslande.

Det er den første juridiske instans med permanent international hjemmel til at rejse anklager for folkemord og krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Kun afrikanere har indtil videre været på anklagebænken ved Den Internationale Straffedomstol.

En udmeldelse af ICC vil træde i kraft, præcis ét år efter at den er modtaget af FN's generalsekretær.

/ritzau/