FN: Børn sulter i belejret Damaskus-forstad

FN's børnefond kræver 137 børn, som lider af nyresvigt, sult og krigsskader, evakueret fra Østghouta.

Syrere løber gennem murbrokkerne efter et luftangreb i Beit Sawa i den østlige Ghouta-region i sidste uge. Scanpix/Amer Almohibany Fold sammen
Læs mere

Beirut. 137 børn, der er fanget i en forstad til Damaskus, har akut brug for at komme ud af det belejrede område og modtage behandling.

Det siger FN's børnefond, Unicef.

Næsten 12 procent af alle børn i forstaden Østghouta lider af akut underernæring. Det er den højeste andel, der er målt, siden konflikten i Syrien begyndte i 2011.

Østghouta er kontrolleret af oprørere og har været belejret af syriske regeringsstyrker siden 2013.

Nu kræver Unicef, at de 137 børn, der lider af blandt andet nyresvigt, sult og skader som følge af krigen, får lov at rejse ud fra det belejrede område.

Børnene er i alderen mellem syv måneder og 17 år.

»Børn gennemlever fortsat så mange rædsler«, siger Unicefs repræsentant i Syrien, Fran Equiza.

»Situationen bliver værre dag for dag.«

I sidste måned blussede volden op, og de humanitære forhold blev forværret.

Mindst 202 mennesker, hvoraf de 47 er børn, er blevet dræbt i Østghouta i løbet af den seneste måned, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Organisationen følger situationen i Syrien via et netværk af kilder og aktivister.

Tidligere på ugen sagde nordmanden Jan Egeland, der er generalsekretær for Norsk Flyktninghjelp og en af FN's humanitære rådgivere for Syrien, at 12 mennesker er døde, mens de ventede på at blive evakueret fra Øsghouta.

Egeland siger, at den syriske regering har nægtet at godkende evakueringer af de 494 personer, der står på venteliste til at komme ud af de belejrede områder. Ventelisten blev oprettet for et halvt år siden.

De mennesker, der venter på tilladelse til at blive evakueret, lider af kræft, nyresvigt, underernæring og andre alvorlige lidelser, siger Egeland.

I alt lever omkring 400.000 mennesker i Østghouta, som er belejret af syriske regeringsstyrker.