FN bønfalder EU-lande: Send ikke asylansøgere til Ungarn

En ny lov betyder, at alle asylansøgere automatisk holdes tilbage i lejre langs Ungarns sydlige grænser.

Arkivfoto: Asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZOHRA BENSEMRA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Send ikke asylansøgere tilbage til Ungarn.

Sådan lyder opfordringen fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) til EU-landene.

FN-opfordringen skyldes, at en ny lov er trådt i kraft i Ungarn 28. marts.

Den betyder, at alle asylansøgere automatisk holdes tilbage i lejre langs landets sydlige grænser, hvor de skal bo i containere.

Samtidig vil de blive forhindret i at bevæge sig rundt i Ungarn eller forlade landet, mens deres ansøgninger om asyl bliver behandlet.

Så længe konsekvenserne af lovændringen ikke er vurderet ordentligt, bør EU-lande ikke sende asylansøgere tilbage til Ungarn, fastslår FN.

»Forholdene for asylansøgere i Ungarn, som allerede gav anledning til dyb bekymring i UNHCR, er kun blevet værre, siden den nye lov (...) er trådt i kraft,« siger flygtningehøjkommissær Filippo Grandi i en udtalelse.

Andre EU-lande er i deres gode ret til at sende asylansøgere tilbage til Ungarn. Det skyldes, at asylansøgere ifølge Dublin-konventionen skal have behandlet deres sag i det EU-land, de først ankommer til.

Men Filippo Grandi tilskynder medlemslandene til at "indstille alle Dublin-overførsler af asylansøgere til dette land, indtil de ungarske myndigheder får sidestillet deres praksis og politikker med europæisk og international lov".

Ifølge UNHCR er 110 personer sendt til at bo i de ungarske containere, siden lovændringen trådte i kraft for et par uger siden.

/ritzau/Reuters