FN-bøn: Hold jeres løfter, send pengene

FN har kun modtaget halvdelen af de nødvendige donationer til Østafrika. Søren Pind (V) mener, at Danmark kommer til at give flere penge. Det er en "forfærdelig sultkatastrofe", siger han.

En mor våger over sit underernærede og dehydrerede barn på Banadir Hospital i Somalias hovedstad, Mogadishu. Krisen har allerede kostet titusinder af liv. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN kæmper en desperat kamp for at få de udviklede donorlande til at holde deres løfter og sende de penge, som de har lovet til at bekæmpe sultkatastrofen i det østlige Afrika. Og at åbne tegnebogen yderligere, så krisen ikke forværres i de kommende måneder.

Indtil nu har FN kun modtaget 48 pct. af de 2,5 milliarder dollar (ca. 13. mia. kroner), som organisationen finder nødvendigt for at håndtere krisen. Til Somalia, som er det hårdest ramte, og hvor hungersnøden har bredt sig til hele den sydlige del af landet, har FN kun modtaget halvdelen af de nødvendige 5,2 mia. kroner.

Det skriver CNN.

Det er første gang siden 1984, at FN bruger definitionen hungersnød.

- Der har været en indledende reaktion (på vores bøn, red.), men det skal vedligeholdes og vi er stadig langt efter målet på 1 mia. dollar, endda meget efter, siger Mark Bowden, FNs koordinator for Somalia.

Følgesygdomme kan slå tusinder ihjel

Han siger, at FN nu må tilbage til donorerne og bede om flere penge og fødevarehjælp. Men også sundhedsområdet i Somalia skal have støtte:

- Det, der sker under en hungersnød er, at folk begynder at dø af epidemiske sygdomme som mæslinger og malaria. Hvis vi ikke støtter sundhedsområdet, vil vi se en masse unødige dødsfald, siger Mark Bowden til CNN.

12 mio. mennesker sulter på Afrikas horn. FN advarer om, at maden risikerer at slippe op inden for de næste måneder. Det vil uværgerligt føre til flere dødsfald, og flere områder vil blive omfattet af decideret hungersnød. Lige nu er 6-700.000 børn i fare for at dø. Situationen er værst i det sydlige Somalia, hvor næsten tre mio. mennesker skal have akut assistance.

Pind: Vi kommer til at give mere

Udviklingsminister Søren Pind (V) er lydhør over for FNs bønner. Han afviser ikke, at Danmark vil sende yderligere donationer af sted til det østlige Afrika, som han i øvrigt selv besøger sidst på måneden:

- Vi kigger løbende på, om vi kan bidrage yderligere. Vi kommer formentlig også til det. Vi er blandt de fem lande i verden, der har bidraget mest, både i konkrete tal og relativt i forhold til Danmarks størrelse. Jeg regner med at vi skal blive i det lag, for det er en helt forfærdelig sultkatastrofe, der udvikler sig dag for dag.

Søren Pind skal i bl.a. Etiopien se på, hvor danske penge kan gøre mest gavn:

- Og så vil jeg gerne åbne danskernes øjne for, hvad der foregår. 12 mio. sulter – det er ikke en katastrofe, vi ser hver dag, siger Søren Pind.
USA har for få dage siden lovet yderligere 90 mio. kr. til krisen.

- Det, der sker på Afrikas horn, er den mest alvorlige humanitære krise i verden i dag, og den værste, Østafrika har oplevet i adskillige årtier, sagde udenrigsminister Hillary Clinton i den forbindelse.

Mangler el og vand på hospitaler

Indsatsen har i Somalia været udfordret af, at den islamistiske milits Al-Shabaab har kontrolleret store dele af landet og hovedstaden, Mogadishu. Efter at Al-Shabaab har annonceret, at de ville trække sig ud af hovedstaden, har FN sagt, at de vil optrappe deres indsats – og det skulle gå nemmere.

Med Al-Shabaab ude af byen kommer flere forsyninger frem til fødevarecentre og hospitaler, og flere børn har i de seneste dage modtaget behandling. Men stadig mangler Mogadishu-hospitalet Banadiir alt. Ifølge CNN arbejder lægerne på hospitalet uden elektricitet og rindende vand. Selv saltvandsdrop, som er livsnødvendige for underernærede og dehydrerede børn er ved at slippe op.

Supermusli og højenergikiks

Tirsdag begyndte en serie af ni FN-flyvninger til Mombasa i Kenya, som skal bringe nok høj-energi-kiks til området til at brødføde cirka 1,6 millioner en dag.

Et fly fyldt med ”Plumpy Sup” – en næringsspækket flydende substans til underernærede børn under fem år – er også kommet til området.

Over de næste to måneder vil WFP, FNs fødevareprogram, forsøge at få leveret en særlig ”super-musli” til Somalia, det værst ramte land i området. Denne korn- og soyablanding er tilsat næringsstoffer, tørmælk, sukker og fedt og skal bruges til børn mellem seks måneder og to år.