FN: Assad accepterer våbenhvile i forstad til Damaskus

Rusland har foreslået en våbenhvile i Østghouta, og det har Syrien - ifølge FN-mægler - accepteret.

Et russisk forslag om våbenhvile i forstaden Ghouta øst for Syriens hovedstad, Damaskus, accepteres af præsident Bashar al-Assads styre. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Et russisk forslag om våbenhvile i forstaden Ghouta øst for Syriens hovedstad, Damaskus, accepteres af præsident Bashar al-Assads styre.

Det meddeler FN's fredsmægler i den syriske konflikt.

»Jeg er netop i dag på mødet med de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd af Rusland blevet informeret om, at Rusland har foreslået - og regeringen har accepteret - våbenhvile i Østghouta«, siger Staffan de Mistura tirsdag.

Han understreger, at man nu må afvente, hvad der faktisk sker.

Meldingen kommer på dagen, hvor et FN-fredsmøde om Syrien indledes i Genève.

»Det er ikke et tilfælde, at dette faktisk bliver foreslået og godkendt ved begyndelsen af denne fredsproces,« siger Mistura.

Fredsmødet i Genève er interessant, da det er første gang, at det syriske styre vil mødes i direkte forhandlinger med repræsentanter for oppositionen.

Oppositionen har før stillet betingelser for en direkte forhandling. Blandt andet har den tidligere krævet, at Assad skulle fjernes, før man kunne drøfte fred. Sådanne betingelser er ikke fremsat denne gang.

Den syriske regeringsdelegation kommer imidlertid til FN-hovedkontoret med forsinkelse.

Det er tirsdag - angiveligt efter både regionalt og internationalt pres - blevet meddelt, at Assads forhandlerhold vil ankomme onsdag.

Regeringskilder fra Damaskus har dog til det tyske nyhedsbureauet dpa sagt, at de ikke regner med at forhandle i Genève før fredag.

Ghouta er et af de steder i Syrien, hvor mange civile fortsat er fanget i konflikten mellem styret og oppositionsstyrker.

Det var også i den forstad, at et giftgasangreb i 2013 kostede hundredvis af mennesker livet. Internationale rapporterer har placeret ansvaret for det kemiske angreb hos Assad.