FN-afstemning skal sikre 30 dages våbenhvile i Syrien

Sverige og Kuwait foreslår at afholde en afstemning i FNs Sikkerhedsråd, der skal sikre våbenhvile i Syrien, filmen »The Shape of Water«, der er nomineret til 13 oscarstatuetter, blev onsdag ramt af søgsmå,l og Venezuelas opposition boykotter præsidentvalg i protest. Få overblik over nattens nyheder her.

Foto: ABDULMONAM EASSA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige og Kuwait vil torsdag have en afstemning i FNs Sikkerhedsråd om 30 dages humanitær våbenhvile i Syrien.

Også Frankrig bakker op om ideen om en våbenhvile.

Våbenhvilen skal være med til at sikre, at der kan blive leveret nødhjælp til millioner af mennesker, der lider i det krigshærgede land.

Sikkerhedsrådet vil dog fritage en række angreb fra våbenhvilen. Det drejer sig om angreb rettet direkte mod Islamisk Stat, al-Qaeda og Nusrafronten.

Forslaget, der blev endeligt udformet onsdag, udtrykker »vrede over den uacceptable mængde vold« og angreb mod civile i store dele af Syrien. Især i Idlib-provinsen og i Ghouta øst for Syriens hovedstad, Damaskus.

Særligt Ghouta er i disse dage særligt hårdt ramt.

Nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser kalder situationen »alarmerende«. Den oplyser samtidig, at 13 hospitaler, som er støttet af Læger uden Grænser, er blevet bombet på tre dage i Ghouta.

Klinikkerne er derfor blandt andet løbet tør for basale medicinske fornødenheder såsom antibiotika.

I alt 346 mennesker er ifølge FN blevet dræbt i Ghouta, siden den syriske regering og dens allierede intensiverede kampene i området 4. februar.

Det var også netop i Ghouta, at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, tidligere onsdag opfordrede til at indføre en våbenhvile.

»Frankrig ønsker en våbenhvile i Østghouta for at sikre evakuering af civile og for at kunne bringe humanitær hjælp til området så hurtigt som muligt,« sagde Macron under et pressemøde i Paris ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ruslands FN-ambassadør, Vassilij Nebensia, kaldte under forhandlingerne onsdag en 30 dages våbenhvile urealistisk.

»Vi kan ikke bare beslutte, at der skal være en våbenhvile,« siger han.

»Det er en lang og kompliceret proces at opnå. En våbenhvile kan ikke opnås ved bare at sætte nogle ord ind i resolutionen,« lød det.

Ritzau/AP

Foto: PR Foto Nordisk Film Photo Cour.

Oscarnomineret film sagsøgt for at plagiere skuespil fra 1969

Producenterne bag "The Shape of Water", der er nomineret til 13 oscarstatuetter, blev onsdag ramt af søgsmål.

Producenterne bag filmen "The Shape of Water" er blevet sagsøgt og beskyldt for at have plagieret et amerikansk skuespil fra 1969.

Filmen, der er nomineret til 13 oscarstatuetter, skildrer kærlighedsforholdet mellem en stum kvinde og et vandmonster på et laboratorium i 1960'erne.

Ifølge søgsmålet mod den mexicanske instruktør Guillermo del Toro, producer Daniel Kraus samt selskabet bag filmen Fox Searchlight kopierer filmen både handling, elementer, temaer og karakterer fra skuespillet "Let Me Hear You Whisper".

"The Shape of Water" er ved den kommende oscaruddeling blandt andet nomineret til prisen for bedste film.

Søgsmålet mod filmen blev onsdag indgivet ved en føderal domstol i Los Angeles af David Zindel. Han er søn af bagmanden til "Let Me Hear You Whisper", afdøde Paul Zindel.

I søgsmålet er der en liste over mere end 60 lighedstræk mellem det oprindelige skuespil og "The Shape of Water".

De indebærer blandt andet filmens overordnede handling om den ensomme rengøringsassistent, der arbejder på et laboratorium under den kolde krig, da hun udvikler et forhold til et vandmonster.

I Zindels skuespil fra 1969 drejer det sig om en delfin, mens der i "The Shape of Water" er tale om en menneskelignende skabning med rygfinne og gæller.

Trods de "åbenlyse ligheder" har producenterne bag filmen hverken ansøgt om rettighederne eller krediteret Paul Zindel, fremgår det af søgsmålet.

Fox Searchlight kalder beskyldningerne grundløse. Selskabet skriver i en meddelelse, at søgsmålet tilsyneladende er et forsøg på at indgå et hurtigt forlig inden oscaruddelingen.

/ritzau/Reuters

Foto: MIGUEL GUTIERREZ.

Venezuelas opposition boykotter præsidentvalg i protest

Oppositionen kalder valget "et show" fra regeringens side. Men valget bliver holdt uanset, siger præsidenten.

Venezuelas største oppositionsalliance, Mesa de la Unidad Democrática (MUD), vil ikke deltage i præsidentvalget 22. april.

Det oplyser alliancen onsdag ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Den kalder valget "et show" fra regeringens side.

»Den (regeringen, red.) foregiver at have en legitimitet, som den ikke har. Og midt i det hele lider venezuelanerne,« oplyser MUD i en erklæring ifølge nyhedsbureauet dpa.

Alliancen oplyser videre, at den kun vil deltage i valget, hvis det bliver åbent og samtidig overvåget af internationale observatører.

»Hvis betingelserne er opfyldt, er vi villige til at deltage,« siger oppositionsleder Angel Oropeza på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet AP.

Præsident Nicolás Maduro siger, at valget vil fortsætte uden oppositionen.

»Uanset om der er regn, torden og lyn, bliver der valg. Med eller uden MUD,« siger han ifølge dpa og tilføjer, at han forventer, at medlemmer af oppositionen vil deltage.

Maduro anses imidlertid for at være næsten sikker på at genvinde præsidentposten, efter at flere oppositionspolitikere er blevet fængslet, er gået i eksil eller har fået forbud mod at stille op.

I begyndelsen af februar meddelte Venezuelas valgkommission, at præsidentvalget i landet skal afholdes søndag 22. april.

Det er længe før, at det traditionelt bliver afholdt mod slutningen af året.

Meddelelsen kom, efter at forhandlinger mellem den venstreorienterede regering og oppositionen var brudt sammen.

Under forhandlinger i Den Dominikanske Republik havde oppositionen ifølge nyhedsbureauet Reuters kæmpet for, at valget først bliver afholdt i juni.

Det ville således give den længere tid til at vælge en kandidat, eftersom dens to øverste ledere - Leopoldo López og Henrique Capriles - er udelukket fra at stille op.

Venezuela befinder sig i en dyb krise blandt andet på grund af faldende oliepriser. En voldsom inflation og korruption har også medvirket til, at landets økonomi er i ruiner.

Op til 79 procent af venezuelanerne oplyser, at de har spist mindre, end de plejer, i løbet af de seneste tre måneder, fordi de ikke har råd til at købe mad. 61 procent fortæller, at de går sultne i seng.

Det viser den nationale undersøgelse af levevilkår, der blev offentliggjort onsdag, ifølge AP. Bag undersøgelsen står tre af Venezuelas universiteter.

/ritzau/