FN advarer: Verdens coronakamp kan føre til global mangel på fødevarer

Mens coronaviruspandemien stadig har lukket store dele af verden ned, er flere regeringer begyndt at praktisere »fødevarenationalisme.« Og det er dårligt nyt for de lande, der er afhængige af import af fødevarer, advarer FN.

 
Kunderne væltede ind i butikkerne efter statsministeren lukkede Danmark ned. Her fra Netto ved Hellerup Station. Fold sammen
Læs mere

I løbet af de næste uger og måneder kan der komme global mangel på fødevarer, advarer FN. Og hvis ikke verdens regeringer sørger for at opretholde fri handel med varer, kan det komme til at gå hårdt ud over Kina.

Sådan skriver South China Morning Post.

Det kan gå hårdt ud over eksport og import af fødevarer, at flere lande nu lukker sammen om sig selv i kampen mod coronavirus, advarer FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO).

Det er der flere grunde til.

For det første betyder udgangsforbud og krav om social afstand i flere lande, at der pludselig er færre mennesker til at høste afgrøder på verdens marker. Det bliver kun et større problem, når der skal høstes frugter og grøntsager i foråret.

For det andet påvirker de nye grænsenedlukninger også fragten af verdens fødevarer. Det tager simpelthen længere tid for varerne at nå frem.

Og for det tredje er flere lande begyndt at føre en mere protektionistisk politik i ly af coronavirussen. Nogle har pålagt dyre tariffer på deres mest eksporterede varer, mens andre helt har bremset eksporten. Det gør de for at holde hylderne fyldte i deres egne supermarkeder – hvor coronaviruspandemien har fået panikslagne borgere til at hamstre i stor stil de seneste uger.

Deutsche Welle kalder det for »fødevarenationalisme«. Og det kan skabe globale problemer i løbet af de næste uger, forklarer Maximo Torero, cheføkonom ved FOA til The Guardian.

»Det værste, der kan ske, er, at regeringer begynder at pålægge restriktioner på handlen af fødevarer,« siger han:

»Alle tiltag mod frihandel vil være kontraproduktive. Det er ikke nu, vi skal vedtage restriktioner eller handelsbarrierer. Nu skal vi beskytte handlen af fødevarer verden over.«

I flere lande er sådanne handelsbarrierer dog allerede sat op. Kazakhstan, der er en af verdens største eksportører af hvedemel, har således bremset eksporten af hvedemel og begrænset eksporten af boghvede og grøntsager såsom løg, gulerødder og kartofler. Vietnam, der er verdens tredjestørste eksportør af ris, har midlertidigt bremset riseksporten. Og fra Rusland har det lydt, at der kan blive vedtaget grænser for, hvor meget korn og hvede, landet vil eksportere, skriver The Guardian.

Det kan gå hårdt ud over de lande, der er dybt afhængige af importen, skriver Deutsche Welle. Det gælder for eksempel flere fattige lande i Afrika, hvor stigende priser på essentielle varer som brød og mel vil blive mødt med vrede.

Hvis flere store lande vedtager lignende handelsbarrierer eller bremser eksport af fødevarer, kan det føre til alvorlig fødevaremangel på globalt plan, og det vil især ramme udviklingslande hårdt.

I Kina, der er afhængig af import af varer som sojabønner, kan det føre til gevaldigt stigende priser i en økonomi, der i forvejen er hårdt ramt af coronaviruspandemien og i fjor måtte slagte næsten 60 procent af landets svin for at slippe af med en afrikansk svinefeber.

»Hvis coronavirussen ikke kommer effektivt under kontrol, kan det forårsage en seriøs fødevarekrise på globalt plan og direkte true fødevaresikkerheden for Kina og udviklingslande,« fortæller Cheng Guoqiang, økonomiprofessor ved Tongji University i Shanghai, til det statsejede kinesiske medie Economic Daily.

Ifølge Maximo Torero er det dog ikke helt galt fat endnu. Hvis verdens regeringer sørger for at holde den internationale fødevarehandel kørende og samtidig lægger en plan for, hvordan man kan opretholde fødevareproduktionen i den kommende tid, er verden fint forsynet i de næste måneder, skriver The Guardian.

Han opfordrer samtidig individer til at lade være med at hamstre i supermarkederne og undgå madspild.