FN advarer om etniske udrensninger og vold i Sydsudan

Etniske udrensninger er allerede i gang i nogle områder i Sydsudan, hedder det i en advarsel fra FN.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af FN's menneskerettighedskommission for Sydsudan siger ifølge Reuters, at det internationale samfund må gribe ind for at forebygge en gentagelse af det, der skete i Rwanda.

- Etniske udrensninger er allerede i gang i nogle områder i Sydsudan, hedder det i en advarsel fra Yasmin Sooka, som taler om mange beretninger om lig langs vejene, plyndringer og massevoldtægter.

Embedsmænd og diplomater i FN advarer samtidig om, at angreb på nødhjælpskolonner og bureaukrati forhindrer nødhjælpsforsyninger i at nå frem til titusinder af desperate sydsudanere, som er flygtet fra deres hjem på grund af den eskalerende vold.

- Den 10. november blev en humanitær kolonne stoppet, da den var på vej til byen Wau, og livsvigtig nødhjælp til titusinder kom aldrig frem, siger Ian Ridley.

Han leder FN's kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender i Sydsudan.

En anden mission blev blokeret uden for byen Yei den 11. november, tilføjer han og understreger, at nødhjælpen hverken må komme gennem regeringens eller oppositionens kontrolposter.

Efter flere års borgerkrig underskrev præsident Salva Kiir og oprørsleder Riek Machar en fredsaftale i august 2015. Den indebar, at Machar skulle være vicepræsident.

Men aftalen brød sammen i juli, og hundredvis af mennesker blev dræbt under nye sammenstød.

Titusinder er dræbt, og 2,5 millioner er drevet på flugt i borgerkrigen, som brød ud i 2013 i den unge nation. Over seks millioner mennesker i området er afhængige af nødhjælp.

/ritzau/Reuters