FN advarer: Kobane kan ende i massakre som Srebrenica

FNs særlige udsending i Syrien advarer om, at kampen om den syriske grænseby Kobane kan ende som massakren i Srebenica.

Røgen stiger fra Kobane efter et amerikansk bombardement fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: UMIT BEKTAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Husker du Srebenica? Husker du, at Srebrenica var blandt de byer, som FN erklærede for sikkert område under den jugoslaviske borgerkrig? Alligevel blev byen erobret af bosnisk-serbiske styrker, som gennemførte en etnisk udrensning og krigens største massakre på op imod 8.000 muslimske mænd og teenagedrenge.

Det kan også ske i den syriske by Kobane, advarer FNs særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tusindvis af mennesker vil med hans ord »højst sandsynligt« blive slået ihjel, hvis Kobane falder til Islamisk Stat (IS), der kæmper med kurdiske styrker om kontrollen over byen.

FN mener, at 700 primært ældre mennesker er fanget i selve byen på grund af kampene. Yderligere 12.000 menes at være flygtet uden endnu at være nået over grænsen til Tyrkiet.

»Hvis dette går galt, så vil de 700, plus måske de 12.000 personer, udover de kæmpende, højst sandsynligt blive massakreret,« siger Staffan de Mistura.

Kurdernes kamp mod terrorgruppen kan observeres fra kort afstand af Tyrkiets tankvogne på den anden side af grænsen. Fra internationalt hold lægger man pres på den tyrkiske regering for at gribe ind og støtte kurderne militært.

I Srebenica kunne en lille hollandsk FN-styrke i byen ikke stille noget op.

»Husker du Srebrenica? Vi gør. Vi har aldrig glemt, og vi har formentlig heller aldrig tilgivet os selv,« siger Staffan de Mistura og fortsætter:

»Når der er en overhængende fare for civile, så kan vi ikke, må vi ikke, være tavse«.