FN: 289 civile afghanere blev dræbt i Kunduz

FN-rapport viser, at i alt 848 civile blev dræbt eller såret ved Talebans angreb på Kunduz i efteråret.

Blandt de mange dræbte i forbindelse med Talebans efterårsoffensiv i Kunduz er også de 42, som mistede livet ved USAs fejlangreb på Læger uden Grænsers hospital i byen. Luftangrebet var en tragisk misforståelse, som primært skyldtes menneskelige fejl. Fold sammen
Læs mere
Foto: NAJIM RAHIM

Kabul: Mindst 289 civile afghanere blev dræbt og 559 civile blev såret, da Taleban i efteråret angreb provinshovedstaden Kunduz i det nordlige Afghanistan, siger FN i en ny rapport.

Blandt de i alt 848 civile, der blev dræbt eller såret, er 42 mennesker, som mistede livet som følge af USAs angreb på Læger uden Grænsers hospital i Kunduz. Ved angrebet på hospitalet 3. oktober blev over 30 såret. Luftangrebet var en tragisk misforståelse, som primært skyldtes menneskelige fejl.

FN siger, at antallet af sårede og dræbte i Kunduz formentligt er endnu højere end 289, da der endnu er mange oplysninger, som ikke er indsamlet, på grund af sikkerhedssituationen.

FN-rapporten giver et detaljeret og dystert billede af forholdene for Kunduz' indbyggere under de to uger med kampe i september.

Omkring 150.000 mennesker var fortsat i byen, som blev centrum for de hårdeste kampe i et byområde siden den amerikanskledede indsats mod den ekstremistiske Talebanbevægelse blev indledt i 2001.

Omkring 13.000 familier flygtede fra deres hjem, da Taleban rykkede ind i området.

FN-rapporten siger, at de fleste af de civile blev dræbt eller såret af håndskydevåben eller sprængstoffer under kampe i beboelsesområder.

- I de fleste af disse tilfælde er det ikke muligt at fastslå, i hvilket omfang de civile blev dræbt eller såret af den ene eller den anden part, siger FN-missionen UNAMA, som har udarbejdet rapporten.

Taleban skabte ifølge FN "en stemning af frygt" omkring sig ved systematisk at jagte kvinder, der havde kæmpet for basale rettigheder og flere kvinderettigheder.

- I dette kaos blev der begået tilfældige drab og andre former for vold mod civile, hedder det.

FN-rapporten siger dog, at der ikke er fundet beviser for meget omfattende og systematisk vold mod kvinder og piger begået af de yderliggående islamiser, som afviser, at de med vilje begår overgreb mod kvinder.

/ritzau/Reuters