Flyselskaber: Ingen må være alene i cockpittet

På baggrund af flystyrtet i de franske alper ændrer en række flyselskaber nu procedurer, så der altid skal være to personer i cockpittet.

EasyJet er blandt de luftfartsselskaber, der ændrer reglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række flyselskaber har ændret deres regler, så der fremover altid skal være mindst to personer i cockpittet, skriver den britiske avis The Guardian.

Det sker, efter det er kommet frem, at andenpiloten på det nedstyrtede Germanwings-fly angiveligt nægtede at lukke kaptajnen tilbage i cockpittet, efter denne kortvarigt havde forladt det, og derefter styrede flyet mod en bjergside.

Flystyrtet, der kostede i alt 150 mennesker livet, har understreget vigtigheden i, at der aldrig kun er én person med fuld kontrol over flyet.

Nu har følgende flyselskaber ændret deres procedurer: Monarch, EasyJet, Virgin Atlantic, Thomas Cook, Air Canada, Westjet, Air Trasat, Norwegian Air Shuttle og Air Berlin.

I en række andre flyselskaber er det allerede i dag en regel, at der skal være to personer i cockpittet, og hvis man flyver i USA, er det et fast krav.

Reglen betyder helt konkret, at hvis den ene pilot forlader cockpittet for at strække ben eller tisse, så skal en fra kabinepersonalet opholde sig i cockpittet, indtil vedkommende er tilbage.

Det er ikke første gang, der er tegn på, at en pilot med vilje styrter et fly fyldt med passagerer.

I 1999 var EgyptAir Flight 990 på vej fra Los Angeles til Cairo via New York, da det pludselig og uden advarsel styrtede i Atlanterhavet ud for Massachusetts’ kyst og tog alle 217 personer om bord med i dybet.