Flymysteriet fortsætter

Eftersøgningen udvides til større dele af Indonesien. Kom der nødsignaler?

Indonesiske soldater leder efter det forsvundne fly. Foto: Dadang Tri Fold sammen
Læs mere

Hvad er der dog sket? Det kan indonesiske myndigheder, pårørende og andre med rette spørge om.

For det indonesiske Boeing 737 fra Adam Air med 102 personer om bord, der forsvandt fra radaren i mandags, er pist væk.

Indonesien udvider nu eftersøgningen af flyet på hele Sulawesi, oplyser en højtstående embedsmand, Eddy Suyanto, til Reuters.

Eftersøgningen har ellers udelukkende foregået omkring det område i den vestlige del af Sulawesi, hvor landjorden modtog nødsignaler fra det forsvundne fly.

Men modtog de nu også de nødsignaler? I går afviste myndighederne, at flyet havde udsendt to nødsignaler, som det ellers har været fremme.

Fra Indonesiens officielle kanaler hedder det ifølge CNN, at den sidste samtale med piloterne på flyet, der forsvandt midtvejs på flyvningen mellem Java og Sulawesi, var med luftkontrollen i lufthavnen i Makassar - Sulawesis største by.

Her sagde piloten, at han var stødt ind i sidevinde og havde brug for hjælp til at finde en sikker position. Derefter fulgte luftkontrollen flyet nogen tid, men der kom ikke mayday fra flyet. Senere forsvandt det fra radaren.

Stadig håb?

Den udvidede eftersøgning tager udgangspunkt i de sidste rapporter fra flyet for at finde frem til, om piloten har valgt en anden kurs for at undgå uvejret.

- Efterforskerne er klar, selv om det er femte dag, er vores håb der, siger lufthavnskaptajn Colonel Firdaus Syamsudin og fortsætter:

- Kryds fingre, at vejret holder!

Regn, vind, skyer, jungle, skov og bjergrigt terræn har nemlig besværliggjort eftersøgningen.

Embedsmænd oplyser til CNN, at mindst fire indonesiske militærfly, en Fokker-50 fra Singapore og en helikopter er i gang med eftersøgningen sammen med skibe, militær og politi på landjorden.

Seks personer fra den amerikanske transportsikkerheds-kommission og fra Boeing lander i morgen i Makassar for at hjælpe med efterforskningen.

Præsident Susilo Bambang Yudhoyono har beordret en omfattende efterforskning om forholdene i alle indonesiske, kommercielle fly, og hvad der specifikt gik galt for flyet fra Adam Air.