Flykapreren er anholdt: Bombebæltet var falsk

En mand iført et attrap bombebælte kaprede tirsdag et passagerfly og tvang det til at nødlande på Cypern. Øens præsident afviser terrorisme som motiv. Ingen er kommet til skade, kidnapperen er netop anholdt.

Kort forinden flykapreren blev anholdt, blev et af hans gidsler set kravle ud af det parkerede flys cockpit-vindue. Fold sammen
Læs mere
Foto: KATIA CHRISTODOULOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et egyptisk passagerfly på vej fra Alexandria til Kairo blev tirsdag kapret. Det oplyste flyselskabet EgyptAir på Twitter.

»Vores fly MS181 er officielt blevet kapret. Vi offentliggør en officiel udtalelse nu,« skrev flyselskabet EgyptAir.

Efter fem timers forhandlinger med flykapreren var alle passagerer og personale om bord tirsdag eftermiddag i sikkerhed, og kidnapperen var blevet anholdt og var i de cypriotiske myndigheders varetægt.

Tvungen nødlanding på Cypern

Der har tidligere været forlydender om, at der var op til 80-81 personer om bord på flyet. Det tal er dog senere blevet nedjusteret af de egyptiske luftfartsmyndigheder, der bekræfter, at 56 passagerer var om bord samt syv ansatte. Af dem er 26 personer udlændinge.

Ingen af passagererne er danskere, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

Flyet blev cirka 30 minutter efter, at det lettede fra Alexandria, kapret og tvunget til at flyve til Cypern, hvor det nødlandede tirsdag morgen dansk tid.

Bombebæltet var en attrap

Der har været flere forlydender om, hvori truslen om bord bestod. Flyselskabet skriver selv ifølge Bloomberg på Twitter på arabisk:

»Pilot Omar El-Gamal blev informeret om, at en af passagererne truede med, at han havde et bælte med sprængstof, og tvang piloten til at lande i Larnaca.«

Men der har også været forlydende om, at der er mindst en bevæbnet mand om bord, og at han skulle have truet med en pistol og at en bombe var om bord på flyet.

Efter dramaet er overstået har de cypriotiske myndigheder kunnet fastslå, at kidnapperens bombebælte var en attrap. Der var altså ikke sprængstoffer om bord på flyet. Det oplyser de egyptiske luftfartsmyndigheder ifølge Reuters.

Mange gidsler frigivet

Omkring klokken 09 dansk tid blev de første gidsler frigivet. Det bekræftede flyselskabet på Twitter.

»Forhandlinger med flykapreren resulterer i, at alle passagerer er blevet frigiviet, bortset fra besætningen og fire udlændinge,« skrev EgyptAir på Twitter.

Flere af gidslerne blev drypvist frigivet i løbet af formiddagen dansk tid.

Omkring 13.30 er en person desuden set hoppe ud af et af det parkerede flys cockpit-vinduer. Tre personer skulle kort forinden have forladt flyet. Tv-stationen ABC News har fanget gidslet, der kravler ud af vinduet. Du kan se videoen via tweetet herunder.

Myndigheder: Det er overstået

Kort efter at de den lille gruppe gidsler flygtede ud, skrev de cypriotiske myndigheder  på Twitter, at kidnapningen nu er overstået, og at manden er anholdt.

»Det er overstået. Kidnapperen er anholdt,« lyder det i tweetet.

Alle personer, der var om bord på flyet er nu i sikkerhed, fastslår myndighederne, der også oplyser, at flykapreren selv overgav sig.

Den cypriotiske præsident, Nikos Anastasiades, har tidligere ifølge VG fastslået, at flykapringen ikke var en terrorhandling, men at der ligger personlige motiver bag for kidnapperen.

»Det handler om en kvinde. Vi gør nu alt for at bringe gidslerne i sikkerhed,« sagde præsidenten ifølge det norske medie.

Herunder kan du se video fra lufthavnen i Larnaca på Cypern. Artiklen fortsætter under indslaget.

 

Kidnapperens mere konkrete krav har dagen igennem været uklare, og den egyptiske premierminister, Sherif Ismail, sagde efter gidseltagningen om kidnapperens krav:

»Det ene øjeblik bad han om at mødes med en repræsentant for Den Europæiske Union, og det andet øjeblik bad han om at komme til en anden lufthavn, men der var ikke noget konkret,« sagde premierministeren ifølge Reuters.

Tidligere kunne The Guardian desuden fortælle, hvordan et af kidnapperens krav angiveligt var at sende et »brev til en græsk-cypriotisk pige«.

Tvivl om kidnappers baggrund

Den information har flere medier kædet sammen med, at flykaprerens eks-kone er bosiddende på Cypern, og at han derfor kan have haft et meget personligt motiv for at kapre og tvinge flyet til at nødlande på netop Cypern. Eks-konen er netop ankommet til lufthavnen i Larnaca efter krav fra kidnapperen.

Der er dog også forlydender om, at flykaprerens primære krav er at få politisk asyl. Det fortæller cypriotisk tv ifølge Sky News.

I løbet af dagen har der været tvivl om kidnapperens baggrund og flere navne har floreret. Ifølge den egyptiske præsidents talsperson, Alaa Yousuf, er der tale om en egyptisk statsborger. Tidligere har samme talsperson dog sagt, at der var tale om en mand med dobbelt statsborgerskab, et amerikansk og et egyptisk.

Lufthavn lukket

Lufthavnen i Larnaca har på grund af gidselsituationen været lukket hele tirsdagen og alle planlagte flyvninger til den cypriotiske by bliver i øjeblikket omdirigeret. Det viser flightradar24s oversigt herunder:

Egyptisk sikkerhed under lup

Der er ekstra stor opmærksomhed på mistænkelig adfærd i og omkring fly efter flere terrorangreb alene den seneste uge. Blandt andet sprang to bomber i lufthavnen i Bruxelles tirsdag i forrige uge. Efterfølgende blev en bombe detoneret ved metrostationen Maalbeek i samme by. Sammenlagt døde over 30 personer i den belgiske hovedstad, mens flere hundrede blev såret.

Samtidig kommer dagens kapring også, mens den seneste flykatastrofe i Egypten endnu er i frisk erindring. For ikke mere end et halvt år siden styrtede et passagerfly ned på vej fra feriebyen Sharm el-Sheikh til St. Petersborg i Rusland. Flyet styrtede ned over Sinai-halvøen og alle 224 personer om bord døde.

En talsperson for den egyptiske minister for luftfart har dog allerede forsøgt at tage forskud på kritikken af sikkerheden i de egyptiske lufthavne. Til CNN siger han, at de egyptiske myndigheder betvivler, at kidnapperen har haft sprængstoffer med sig om bord.

»Jeg tvivler på, at han havde sprængstoffer med, for sikkerheden er blevet forhøjet på tværs af alle egyptiske lufthavne, men vi vil være i stand til at bekræfte det senere,« siger talsmanden ifølge CNN.

Der er ifølge de cypriotiske myndigheder oprettet et kriseberedskab i lufthavnen, som hjælper med håndteringen af gidselsituationen.