Flygtningestrømmen til EU vokser dramatisk

EU-landene oplevede i 2013 den største stigning i antallet af asylansøgere siden 2008. Amnesty opfordrer til, at EU bruger færre penge på hegn og kameraer og flere på at hjælpe flygtningene.

Langt over 5000 bådflygtninge ankom i sidste måned til det sydlige Italien. Presset har især været stort på den lille ø Sicilien, der har svært ved at klare flere flygtninge. Her ses et lille barn i armene på en redningsmedarbejder i havebyen Pozallo.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA SCARFO'
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

435.760 personer. Så mange rejste i 2013 til Danmark, Tyskland eller ét af de andre 26 EU-medlemslande for at søge asyl.

Antallet af asylansøgere i EU er dermed steget med 30 procent i forhold til året før i en bølge, der er den kraftigste siden 2008. Det viser den seneste rapport fra EUs asylstøttekontor, EASO.

Hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty International bliver rapporten modtaget uden den store overraskelse.

»Der er rigtig mange konflikter rundt om i verden lige nu, som skaber nogle store flygtningestrømme. Så derfor er det måske heller ikke så mærkeligt, at der også kommer flere til EU,« siger vicegeneralsekretæren for den danske Amnesty International-afdeling, Trine Christensen.

Fra 2007 til 2013 brugte EU 35 procent af sit mere end 15 milliarder kroner store asylbudget på at forbedre forholdene for asylansøgere i unionen, mens resten blev brugt på at beskytte EUs territorium med hegn og overvågning. Det viser en rapport fra Amnesty International, der udkommer 9. juli.

Den store stigning i antallet asylansøgere giver derfor Trine Christensen anledning til at opfordre EU til at bruge flere penge på forholdene for de asylansøgere, der kommer til EU, frem for at opruste beskyttelsen af de ydre grænser.

»Det bekymrer os, at der er så stort et misforhold mellem brugen af pengene. For jo bedre vi er til at lukke grænserne omkring EU, des mere risikabelt bliver det for flygtningene,« siger vicegeneralsekretæren, der påpeger at asylansøgerne ofte er udsultede og svage, når de ankommer til EU.

Størstedelen af EUs asylansøgere kom i 2013 fra det borgerkrigsramte Syrien, hvor dobbelt så mange borgere ansøgte om asyl i Europa i forhold til 2012. I Danmark udgjorde de syriske flygtninge ifølge EASOs rapport lige under en fjerdedel af alle ansøgere i 2013.

Det kommer dog ikke som nogen overraskelse for EUs asylstøttekontor, EASO, at tallet for syriske ansøgere topper listen. Sidste år skulle den syriske regering angiveligt have brugt kemiske våben mod befolkningen, hvor dødstallet hurtigt oversteg 100.000, og hvor FN senere måtte opgive at tælle de døde.

Netop derfor er det vigtigt, at EU arbejder på at forbedre forholdene for de forarmede flygtninge fra eksempelvis Syrien, påpeger Trine Christensen.

»Det er i høj grad de syrere, der på en eller anden måde får kæmpet sig op gennem landene og hen imod Europa, der virkelig har brug for beskyttelse i dag. Syrien ligger jo i virkeligheden ikke særlig langt fra EUs grænser, og vi kan ikke bare lukke øjnene og håbe på, det går væk,« fastslår hun.