Flygtningestrøm udløser tysk ekstraudgift på ti mia. euro

Tyske kommuner klager over manglende midler til at håndtere den enorme flygtningestrøm, der tegner til at blive rekordstor, hvis udviklinge fortsætter resten af året

22 procent af asynansøgerne i Tyskland kommer fra Syrien, mens den helt store gruppe er personer fra Balkanlande som Albanien, Serbien, Kosovo, Montenegro og Makedonien. Foto: Stefanie Loos/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tallene og ikke mindst regningen for den enorme tilstrømning af asylansøgere vækker opsigt i Tyskland.

Onsdag fremlagde den tyske indenrigs­minister, Thomas de Maizière, en korrigeret prognose for antallet af asylansøgere, der ventes at komme til Tyskland i 2015. Nye tal viser, at mellem 800.000 og en mio. flygtninge alene i år vil søge om asyl i Tyskland.

Hvis den korrigerede prognose fra det tyske indenrigsministerium holder stik, vil stigningen i antallet af asylansøgere ifølge nye beregninger medføre en ekstraudgift i om­egnen af ti mia. euro. Sidste år lå delstaternes direkte udgifter i forbindelse med flygtninge og asylansøgere på 2,2 mia. euro, men allerede på daværende tidspunkt var flere delstater nødsaget til at fordoble deres budgetter. Ifølge gældende regler betaler de tyske delstater årligt de enkelte kommuner mellem 12.000-13.000 euro pr. flygtning. Herunder dækkes logi, forplejning, læge- og socialhjælp.

Tyskland venter 750.000 asylansøgere

I flere store tyske byer som Berlin, Hamborg og München har flygtninge slået sig ned i midlertidige teltlejre med mangelfulde sanitære forhold. Samtidig mangler tyske myndigheder personale til at behandle de mange ansøgninger. I adskillige tyske kommuner peger lokale politikere på eksisterende vanskeligheder med at håndtere den nuværende strøm og opfordrer samtidig forbundsregeringen til at afsætte yderligere midler til delstaterne.

Indtil videre har den tyske forbundsregering afsat en mia. euro til delstaterne i forbindelse med den øgede tilstrømning. Men det er ikke tilstrækkeligt, lyder reaktionerne i de tyske delstater.

»Forbundsregeringen må hurtigst muligt melde ud, hvordan man regner med at bidrage permanent og strukturelt for administrationen af flygtninge. Vi har ikke tid til at diskutere i månedsvis«, siger Hannelore Kraft, socialdemokratisk ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen.

Rasende tysk filmstjerne opfører sit eget asylcenter

Akut krise

Manglen på ressourcer i de tyske kommuner har udviklet sig til en alvorlig udfordring for Angela Merkel, der i et nyligt interview med TV-stationen ARD udtalte, at regeringen betragter den aktuelle flygtningekrise som sin vigtigste politiske opgave i øjeblikket.

I de første syv måneder af 2015 har 218.221 mennesker søgt om asyl i Tyskland, en stigning på 124,8 pct. i forhold til sidste år. Såfremt den korrigerede prognose bliver til virkelighed, vil der være tale om en fordobling af den hidtidige rekord, der stammer fra 1992, da Tyskland tog imod 440.000 asylansøgere, hvoraf størstedelen kom fra borgerkrigen i det daværende Jugoslavien. I 1993 reviderede den daværende tyske regering under heftig debat asyllovgivningen med henblik på at kunne afvise asylansøgere fra såkaldt »sikre oprindelseslande.«

I dag er det primært flygtninge fra Balkan og Mellemøsten, der søger mod Tyskland. Ifølge friske tal udgør syriske krigsflygtninge godt 22 pct. af de nyankomne asylansøgere i juni. Mest omstridt er den store gruppe af flygtninge fra balkanlande som Albanien, Serbien, Kosovo, Montenegro og Makedonien. Sammenlagt står asylansøgere fra disse lande for en tredjedel af alle ansøgninger om asyl i juni i år.

Ikke desto mindre er tallet af asylansøgere fra Kosovo reduceret kraftigt fra ca. 1.500 ansøgere til 50 om dagen, i takt med at tyske myndigheder har fremskyndet ansøgningsprocessen. I Serbien og Albanien har tyske myndigheder iværksat oplysningskampagner på facebook for at informere eventuelle asylansøgere om de ringe chancer for at få asyl i Tyskland.

Vandringen til Europa er langt mere end en flygtningestrøm