Flygtningesag er diplomatisk svendestykke

De nordkoreanske flygtninge har forladt den danske ambassade i Vietnam, og er på vej mod asyl i Sydkorea. Men det har ikke været nemt at finde en løsning, vurderer ekspert.

De nordkoreanske flygtninge på vej ind i ambassaden i Hanoi 24. september. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: De ni nordkoreanere, der i næsten en måned har boet på den danske ambassade i Hanoi, forlod tirsdag morgen den vietnamesiske hovedstad og er nu på vej mod Sydkorea.
 
Det siger en anonym vietnamesisk diplomat til nyhedsbureauet AFP. Udenrigsministeriet har bekræftet oplysningen til Ritzau.
 
Gruppen bestod blandt andet af en 19-årig kvinde, hvis mor tidligere var flygtet med hendes søn til Sydkorea, en 42-årig læge og hans hustru samt en mor og hendes 13-årige datter.
 
Det har den sydkoreanske aktivist Kim Sang-Hun fra International Network of North Korean Human Rights Activists tidligere oplyst.
 
Sammen med to andre NGO’er hjalp de gruppen med at komme frem til den danske ambassade, som de gik ind på den 24. september. Her har de boet i et blåt telt på ambassadens grund, mens der blev forhandlet om en diplomatisk løsning for de uindbudte gæster.
 
Den blev fundet tirsdag morgen. Her steg de ni personer ombord på et fly, der efter en mellemlanding i Singapore bringer dem videre til Sydkoreas hovedstad Seoul.
 
Og det er ikke tilfældigt, at det skete netop i dag. Kort efter flyet med nordkoreanerne var lettet fra lufthavnen, landede der et andet fly med den Sydkoreanske præsident Lee Myung-bak, der nu er på sit første officielle besøg i Vietnam.
 
Hvis der ikke var blevet fundet en løsning for de ni flygtninge, kunne det have udviklet sig til et diplomatisk problem mellem Vietnam og Sydkorea.
 
Ligesom Nordkorea er Vietnam et kommunistisk land, og de to lande har tætte forbindelser. Regeringen i Hanoi vil derfor ikke fornærme Nordkorea.
 
Men Vietnam er et langt mere åbent land, der får stadig tættere økonomiske og politiske forbindelser med omverdenen og demokratiske lande som Sydkorea.
 
»Der har helt sikkert ligget et stort diplomatisk arbejde bag det her, og det har ikke været nemt at finde en løsning,« siger Leonid Petrov, der er lektor i nordkoranske forhold på University of Sydney.
 
»Ved at lade flygtningene rejse ud af landet, sender Vietnam et signal til Sydkorea om, at de er ansvarlige. Samtidig sender de også en besked til Nordkorea om, at de lægger langt mere vægt på menneskerettigheder end politiske signaler,« siger Leonid Petrov.