Flygtninge nægter at forlade berygtet lejr trods vandlukning

Der er lukket for vand og strøm til en lejr i Papua Ny Guinea. Alligevel nægter 600 mænd at forlade stedet.

FN og flere menneskerettighedsorganisationer har adskillige gange kritiseret forholdene i den berygtede lejr på øen Manus i Papua Ny Guinea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Saeed Khan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

600 mandlige asylansøgere nægter at forlade en lejr på Manus-øen i Papua Ny Guinea, der i fire år har stået for at drive et stort asylcenter på vegne af Australien.

Det sker, selv om der tirsdag er blevet lukket for drikkevand, strøm, kloakering og adgang til medicinsk behandling og mad i lejren.

»Flygtninge er urokkelige. De nægter at forlade centret. De er bange, men de nægter at forlade stedet,« siger en flygtning i lejren ved navn Behrouz Boochani tirsdag.

FN og flere menneskerettighedsorganisationer har adskillige gange kritiseret forholdene i den berygtede lejr.

Senest har Papua Ny Guineas højesteret erklæret den forfatningsstridig og besluttet, at de mange flygtninge og migranter skal flyttes til et nybygget transitcenter ved byen Lorengau, der også ligger på Manus-øen.

Men flygtningene, der har været tilbageholdt siden 2013, nægter at forlade den gamle lejr af frygt for, at de vil blive angrebet af lokalbefolkningen.

Der har tidligere været sammenstød mellem lokale og flygtninge, efter at de har fået mulighed for at bevæge sig uden for centret.

»Det er en forbrydelse mod menneskeheden, når man lukker for adgangen til drikkevand for flere end 600 mennesker,« skriver den australske senator Nick McKim, der i øjeblikket befinder sig på Manus, på Twitter.

»Dette er en humanitær nødsituation. Drikkevandet er blevet afskåret. Der er heller ingen mad, bortset fra det flygtningene har været i stand til at lægge til side i løbet af de seneste dage,« siger han til Sky News i Australien.

Kate Schuetze fra Amnesty International Australia kalder situationen »meget anspændt«.

»Flygtningene bliver truet af myndighederne til at forlade lejren,« siger hun.

Hovedparten af de 600 mandlige asylansøgere kommer fra Iran, Afghanistan, Sri Lanka, Pakistan og Bangladesh.

I det nye transitcenter vil flygtningene få stillet bolig og basale fornødenheder til rådighed, mens de venter på at blive genbosat et andet sted i Papua Ny Guinea eller i et tredje land.

Men ifølge senator Nick McKim hersker der fortsat stor usikkerhed om, hvorvidt det nye center overhovedet er klar til at tage imod de mange flygtninge og migranter.

»De faciliteter, som myndighederne har forsøgt at etablere, er ikke færdige. En af bygningerne er stort set bare nogle simple konstruktioner i et hav af mudder. Det minder mest af alt om en byggeplads,« siger han.

Omkring 200 mænd er allerede blevet flyttet til det nye center.

/ritzau/dpa